A kisebbségekre is figyel a beiktatott szlovák elnök

Beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét szombaton Pozsonyban. Zuzana Caputová személyében először került nő az államfői tisztségbe. A liberális politikus Andrej Kiskát váltotta az ország élén. Kiska korábban bejelentette, hogy pártot alapít és továbbra is aktív kíván maradni a szlovákiai politikai életben.

Magyar Nemzet
2019. 06. 17. 6:43
Slovakia's President Zuzana Caputova takes office in Bratislava
Az új államfő az eskütételt követően. Színt hozhat északi szomszédunk életébe Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A márciusban államfővé választott Zuzana Caputová az ország legfőbb közjogi méltóságai, a kormány és a többi díszvendég jelenlétében a parlamentnek a pozsonyi Vigadóban tartott ünnepi ülésén az alkotmánybíróság elnöke előtt tette le a hivatali esküt, írta az MTI. Az új államfő beszédében leszögezte: minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. „Törődni fogok a szlovák nemzet, a nemzeti kisebbségek és a Szlovák Köztársaságban élő etnikai csoportok jólétével. Feladataimat a polgárok érdekeit szem előtt tartva fogom ellátni, megőrzöm és megvédem az alkotmányt és a törvényeket” – jelentette ki az új elnök.

Az új államfő az eskütételt követően. Színt hozhat északi szomszédunk életébe
Fotó: Reuters

A politikában újoncnak számító Zuzana Caputová a márciusi államfőválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az érvényes szavazatok 58,4 százalékával. Caputová sorrendben Szlovákia ötödik – egyben negyedik közvetlenül megválasztott – államfője.

Zuzana Caputová 1973. június 21-én, Pozsonyban született. Jogászdiplomáját 1996-ban szülővárosában szerezte, majd a fővároshoz közeli Bazinban (Pezinok) telepedett le és dolgozott jogászként. Nagyon aktív volt a polgári, civil szektorban, elsősorban a környezetvédelem terén, amiért 2016-ban Goldman-díjat kapott. 2017-ben belépett az akkor formálódó Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli pártba, amelynek 2018-ban alelnöke lett. Erről a tisztségéről az elnökválasztási kampány elején lemondott.

Caputová 2018 szeptemberében elvált, két tinédzserkorú lánya vele él. 2019 februárjában nyilvánosságra hozta, hogy új élettársa, Peter Konecny zenész és képzőművész, aki ezután közszereplései során is állandó kísérője lett.

Az elnökválasztási kampányban Caputová a magyarok által lakott régiókat is meglátogatta, és kijelentette, hogy nemzetiségre tekintet nélkül, minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. Nézetei a nemzetiségi kérdésben nem ismeretesek. A közelmúltban azonban közölte, hogy választási ígéretéhez híven, a jövőben szeretne szorosabban együttműködni az országban élő nemzeti kisebbségekkel is, ezért soraikból egy héttagú kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.