Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 11., vasárnap, Leó, Szaniszló napja
HÍR TV – Civil körEurópa szerint nem lehet saját véleményünk.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-eu-a-vakcnabeszerzesevel-maga-assa-ala-az-intezmenyeibe-vetett-bizalmat-9437417/

„Az EU a vakcinabeszerzésével maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat”

– Ha túl későn rendeljük meg az oltóanyagot és akadályokat gördítünk a nemzeti intézkedések elé, az Európai Unió saját maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat. Amennyiben Brüsszel úgy működik, mint egy lassú tartályhajó, a szövetségi kormánynak kell lépéseket tennie – fogalmazott Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-frakcióvezetője a brüsszeli vakcina beszerzéssel kapcsolatban. Közben a német társadalom is egyre feszültebben figyeli az EU döcögős válságkezelését: egy friss felmérés szerint az állampolgárok 57 százaléka elégedetlen Brüsszel járványügyi védekezésével.

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A ZDF köztelevízió pénteken közzétett mérése szerint a német lakosság 57 százaléka elégedetlen az EU járványügyi tevékenységével, ez a szövetségi parlament (Bundestag) összes pártjának szavazói bázisában többségi véleménynek számít.

A megkérdezettek csupán 31 százaléka tartja jónak az EU válságkezelési teljesítményét. A berlini központi kormány és a tartományi kormányok megítélése ugyanakkor inkább pozitív: a válaszadók 52 százaléka elégedett a hazai döntéshozók lépéseivel, míg 43 százalékuk rossznak tartja a teljesítményüket.

A közvélemény-kutatás is alátámasztja azt az EU-val szembeni általános elégedetlenséget, amelyet az elmúlt hetekben, hónapokban már megfogalmaztak a német politikusok is, különösen a közös uniós vakcinabeszerzés lassúsága és akadozása miatt. Legutóbb Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-frakcióvezetője illette éles kritikával Brüsszelt.

– Ha túl későn rendeljük meg az oltóanyagot és akadályokat gördítünk a nemzeti intézkedések elé, az Európai Unió saját maga ássa alá az intézményeibe vetett bizalmat. Amennyiben Brüsszel úgy működik, mint egy lassú tartályhajó, a szövetségi kormánynak kell lépéseket tennie

– magyarázta el a politikus a Bild am Sonntag vasárnapi lapnak azt, hogy ezeket a problémákat szerinte miért kell nemzeti szinten megoldani. – Az Európai Bizottság hibákat követett el a gyógyszergyártókkal történt szerződések megkötésekor és tévesen mérte fel az oltóanyagok beérkezésének idejét.

Az európai folyamattal párhuzamosan volt és van is létjogosultsága a nemzeti kezdeményezéseknek. Ez pedig az orosz és kínai oltóanyagok megítélésére és esetleges beszerzésére is vonatkozik

– utalt Alexander Dobrindt azokra a kritikákra, hogy egyes uniós tagállamok – például Magyarország – az uniót megkerülve kötöttek szerződéseket a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal.

Alexander Dobrindt, a CSU politikusa sem álhatta meg szó nélkül Brüsszel döcögő járványkezelését REUTERS/Hannibal Hanschke – UP1EE250PSSDO

A nemzeti kezdeményezés példájának nevezte azt is, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter két egyesült államokbeli gyártótól 200 ezer adag antitestgyógyszert vásárolt, amelyek képesek megakadályozni egy súlyos lefolyású betegség kialakulását. – Idáig az Európai Bizottság és más európai országok sem mutattak fogadókészséget a Covid–19 elleni, ígéretesnek tűnő ellenanyaggyógyszerek iránt, melyekkel például a volt amerikai elnök, Donald Trump koronavírus-fertőzését is kezelték – bírálta ismételten Brüsszelt Alexander Dobrindt.

Sérelmezte azt is, hogy az EU nem tett komoly erőfeszítéseket arra vonatkozóan, hogy az oltóanyag- és gyógyszergyártást illetően függetlenné váljon a világ más részeitől.

Szerinte az Európai Bizottság abban is nagyot tévedett, hogy nem támogatta Németország beutazási korlátozásait, noha a vírus új mutációinak terjedését a határlezárásokkal lehet hatékonyan megfékezni.

A Brüsszellel kapcsolatban megfogalmazott kemény bírálatát más területekre is kiterjesztette a CSU-politikus. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság jelentős mértékben késleltette a Lufthansa német légitársaság megmentését, mivel az állami beavatkozásért cserébe megkövetelte a felszállási és leszállási jogok feladását. A francia Air France és az olasz Alitalia ezzel szemben hasonló feltételek nélkül kapta meg az állami támogatást.

– A bizottság ebben az esetben kettős mércét alkalmazott, és Németországban inkább hátráltatta, mint támogatta a nemzeti válságkezelést

– mondta Alexander Dobrindt, aki arról is beszélt: a mai napig nem létezik működő európai menekültpolitika és hatékony külső határvédelem, ezért nemzeti szinten lehetővé kell tenni a belső határok védelmét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

Jól halad az oltási program Magyarországon
A lakosság 28 százaléka már legalább egy oltást megkapott, míg az európai uniós átlag csupán 13 százalék.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Karcsúság és hosszabb élet: ezek a D-vitamin áldásos hatásai
A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére is hatással van.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!