Az EU-ban bízik a Facebook első embere

A Facebook-vezér próbálja átformálni a közösségi oldalról az elmúlt években kialakult negatív képet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 19. 16:52
ZUCKERBERG, Mark
Brüsszel, 2018. május 23. Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapító-vezérigazgatója a meghallgatására érkezik az Európai Parlament brüsszeli épületében 2018. május 22-én. Az uniós testület frakcióvezetõi az ügyben hallgatták meg Zuckerberget, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevû brit-amerikai politikai elemzõ és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: STEPHANIE LECOCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook vezetője, Mark Zuckerberg az Európai Uniótól várja, hogy az online szféra szabályozásával a folyamat élére álljon és példát mutasson a világnak. Zuckerberg hétfőn videókonferencián tárgyalt az EU belső piacokért felelős vezetőjével, Thierry Bretonnal.

A Facebook-vezér nyilatkozata nem teljesen önzetlen: egyrészt az Európai Unióban valóban átfogó online szabályozást készítenek elő, amelyet az év végén mutathatnak be – ez lesz a digitális szolgáltatási törvény, amely a különböző elektronikus kereskedelmi platformokat fogja majd össze. Néhány éve pedig az unió országaiban lépett életbe az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), amely épp a Facebook, a Google és más online technológiai cégek személyes adatok gyűjtési gyakorlatától próbálja megvédeni az európai felhasználókat. Másrészt Zuckerberg a kínai szabályozási modell elterjedésétől félti a világot, amelyben a személyiségi jogok az állam érdekeinek vannak alárendelve, ezért bízik az európai példában.

– Úgy gondolom, hogy ez nagyon veszélyes, és tartok attól, hogy ez a modell [a kínai] el fog terjedni más országokban – idézte Zuckerberget az Euractiv portál – Ennek a legjobb ellenszere egy világos szabályozórendszer bevezetése, amely a nyugati demokratikus országokból jön. Amikor Európa valamilyen szabályozás mellett foglal állást, az gyakran szabvánnyá válik világszerte – tette hozzá a Facebook vezetője, példának hozva a GDPR-t, amely egyre több országban terjed el.

A Covid–19 kirobbanása után Zuckerberg próbálja átformálni a Facebookról az elmúlt években kialakult negatív képet: egy olyan felelős vállalat képét szeretne láttatni, amely aktívan segíti a közösségeket és harcol az álhírek terjesztése ellen. Ezt szolgálja a kis- és középvállalatoknak kiírt százmillió dolláros pályázata is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.