Az újrafertőzések harmada Pekingben történik

Miközben világszerte 200 ezer fölé emelkedett a koronavírussal megfertőzöttek száma, a kínai fővárosnak azzal kell szembenéznie, hogy lassan a külföldről származó visszafertőzések gócpontja lesz.

Magyar Nemzet
2020. 03. 20. 14:02
People wear protective face masks, following an outbreak of the novel coronavirus disease (COVID-19), at Lujiazui financial district in Shanghai
A nagyvárosokba lassan visszatér az élet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben világszerte 200 ezer fölé emelkedett a koronavírussal megfertőzöttek száma, a kínai fővárosnak azzal kell szembenéznie, hogy lassan a külföldről származó visszafertőzések gócpontja lesz. Ez pedig arra kényszeríti a városvezetést, hogy tovább szigorítsa a járványellenes intézkedéseket – írta tegnap a kínai Global Times online híroldal. Peking az importált esetek 34 százalékát adja – ez Kínában a legmagasabb arány –, egyedül szerdán 21 ilyen megbetegedést jelentettek, s ezzel 64-re nőtt a bevitt vírusfertőzések száma. A pekingi helyhatóság döntése értelmében mindenki, aki külföldről lép a főváros területére, köteles két hétre karanténba vonulni és ennek költségeit állni. Kínai források szerint három, Magyarországról érkező utast is diagnosztizáltak az új koronavírus-fertőzéssel Pekingben, de az egészségügyi bizottság jelentéséből nem derül ki a fertőzöttek nemzetisége. A kínai bevándorlási hivatal korábbi tájékoztatása szerint mindazonáltal a múlt hét óta nemzetközi repülőjáratokon Kínába utazók mintegy kilencven százaléka kínai állampolgár – írja az MTI. A bizottság arról is beszámolt, hogy egyetlen újabb esetet sem jelentettek szerda éjfélig a járvány kiindulópontjának számító Vuhanból.

A nagyvárosokba lassan visszatér az élet
Fotó: Reuters

Ugyancsak csütörtökön jelentette be a dél-koreai vívószövetség, hogy pozitív lett a tesztje a válogatott három tagjának, akik vasárnap tértek haza Euró­pából, és egy magyarországi versenyen is jártak. A tájékoztatás szerint egy női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott, majd kedden hazájában megvizsgálták, ezután kapták meg az eredményt. A zárt kapuk mögött megrendezett Westend férfi- és női párbajtőr Grand Prix szervezői a verseny során nem kaptak értesítést arról, hogy egészségi problémájuk lett volna azoknak a dél-koreai vívóknak, akiknek később pozitív lett a koronavírustesztjük. A Magyar Vívószövetség tegnapi közleményében hangsúlyozta: a helyszín fertőtlenítése a verseny lebonyolítását követően teljeskörűen megtörtént. A szövetség azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a szállodát, ahol a dél-koreai csapat lakott, továbbá kérte a Nemzetközi Vívószövetséget, hogy intézkedjen a tagországok tájékoztatásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.