Benjámin Netanjahu: Ma este megtámadták Izraelt

Hága vizsgálatot indít a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 03. 20:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelben elítélték és antiszemita indíttatásúnak bélyegezték, a palesztinok viszont üdvözölték a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által indított vizsgálatot a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében – jelentette a Jediót Ahronót újság hírportálja, a ynet szerdán.

Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze korábban bejelentette: az ICC hivatalos vizsgálatot indít a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot függetlenül, pártatlanul és tárgyilagosan, részrehajlástól mentesen fogják lefolytatni. A vizsgálat megindításáról szóló döntést csaknem öt évig tartó, hosszú előzetes vizsgálódásai nyomán hoztuk meg – jelentette ki Bensouda. Hozzátette:

a következő lépés annak meghatározása és értékelése lesz, hogy a palesztin, illetve izraeli hatóságok lefolytattak-e saját vizsgálatokat.

A döntés nem volt meglepő, hiszen az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa február 5-én hozott döntést arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

Az izraeli vezetők, a politikai pártok jelentős része, valamint a ciszjordániai telepesek képviselői közleményekben ítélték el a vizsgálat indításáról szóló hágai döntést.

– Ma este megtámadták Izraelt – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

– Az elfogult hágai bíróság olyan döntést hozott, mely az antiszemitizmus és a képmutatás sűrítménye. A nácik zsidó nép elleni szörnyűségei megismétlődésének megakadályozására létrehozott törvényszék most a zsidó nép állama ellen fordul. Természetesen egy szót sem szól a valóban háborús bűnöket elkövető Irán, Szíria és más diktatórikus rendszerek ellen – tette hozzá, és fogadkozott, hogy mindent elkövet a határozat visszavonásáért.

– Nem fogadjuk el a polgáraink védelme érdekében gyakorolt jogunk és kötelességünk elleni érvelést.

Izrael erős, zsidó és demokratikus állam, amely megvédi magát, és szükség esetén képes kivizsgálni is magát – hangsúlyozta Reuven Rivlin államfő.

– Fatou Bensouda főügyész hivatali időszaka végén politikai döntést hozott, megkísérli kijelölni az elsődleges prioritásokat utódja munkába állása előtt, eszközzé alakítja a bíróságot a szélsőségesek számára, és támogatást nyújt a terrorista és az antiszemita szervezeteknek – vélekedett Gabi Askenázi külügyminiszter.

A Palesztin Hatóság üdvözölte a hágai döntést.

– A nyomozás a palesztinok azon törekvését szolgálja, hogy felderítsék, és igazságot szolgáltassanak az azt megérdemlő palesztin népnek

– hangsúlyozta a hatóság külügyminisztériumának közleménye. A Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet, a Hamász is egyetértett a nyomozás megindításával. – A mi ellenállásunk jogos, és célja népünk védelme – mondta Hazem Kasszem, a Hamász szóvivője az esetleg a Hamász ellen is megkezdhető nyomozásra utalva.

A ynet emlékeztetett arra, hogy a vizsgálat során valószínűleg nemcsak az izraeli hadsereg esetleges háborús bűneit fogják kutatni, hanem a palesztin szervezetek által elkövetett bűncselekményeket is, például a rakétakilövéseket Izrael polgári települései ellen.

Lapunk korábban a párizsi palesztin első tanácsos, a budapesti izraeli nagykövet és egy nemzetközi jogász segítségével igyekezett képet kapni a jogi csatáról. A cikk itt olvasható.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.