Biden elszólásával a saját koporsójába ütötte bele az utolsó szöget

Trumpnak reményt adhat a győzelemre, hogy a demokrata elnökjelölt véletlenül elszólta magát.

2020. 10. 24. 17:46
null
CHARLOTTE, NC - SEPTEMBER 06: Democratic vice presidential candidate, U.S. Vice President Joe Biden walks on stage during the final day of the Democratic National Convention at Time Warner Cable Arena on September 6, 2012 in Charlotte, North Carolina. The DNC, which concludes today, nominated U.S. President Barack Obama as the Democratic presidential candidate. Fotó: Chip Somodevilla Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökjelöltek utolsó televíziós vitájának lezajlásával megkezdődött a választási hajrá, hiszen alig több mint egy hét maradt arra, hogy a jelöltek minél több szavazót állítsanak saját oldalukra. A legfrissebb közvélemény-kutatások Joe Biden előnyét jelzik előre, az amerikai Politico ugyanakkor azt írja, az utóbbi napokban fia, Hunter Biden sorozatos korrupciós botrányai miatt aggódható demokrata elnökjelölt szénsemleges energiapolitikája is milliókat tántoríthat el attól, hogy rá voksoljanak.

A portál megjegyzi: Bidennek a tiszta energiagazdaságra való átállással kapcsolatos terve bizonyára nem újdonság azok számára, akik eddig odafigyeltek a szavára, az elnökjelölt ugyanis hónapok óta ígérgeti, hogy amennyiben elnökké választják, az Egyesült Államokat 2050-ig szénsemleges útra tereli. A demokrata politikus ugyanakkor a kampánya alatt végig rendkívül óvatos volt, amikor a fosszilis energiahordozókról beszélt, a legutóbbi elnöki vitán egy óvatlan elszólásából kiderült, hogy

gyakorlatilag teljesen átalakítaná az olajipart, és minden támogatást elvenne a szektortól, ezzel pedig szinte teljesen tönkretenné az ágazatot, ami közel tízmillió amerikainak ad munkát.

Az egyébként liberális Politico ezzel kapcsolatban megjegyezte: Biden olajon való csúszkálása reményt adhat Donald Trump, illetve az amerikai elnök kampánystábjának a győzelemre. Egy ilyen kijelentés ugyanis nagyban befolyásolhatja a választások végkimenetelét. Később ugyan Biden újságírók előtt már visszakozott, és elhatárolódott a vitán elejtett kijelentésétől, addigra már a kongresszus két, az olajban és földgázban gazdag területekről érkező tagja ugyanis szinte azonnal elhatárolódott a demokrata elnökjelölttől.

– Nem szabadulunk meg a fosszilis üzemanyagoktól. A fosszilis üzemanyagok támogatásaitól szabadulunk meg, de maguk az energiahordozók még sokáig velünk lesznek

– igyekezett magát korrigálni később Biden.

Donald Trump kampánystábja azonnal fel is kapta Biden elszólását, érvelésük szerint ugyanis ezzel a kijelentésével a demokrata elnökjelölt az utolsó szöget is beütötte a koporsójába, már ami a pennsylvaniai szavazók megnyerését illeti. A republikánus elnök tehát most igyekszik a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben ellenségesnek beállítani ellenfelét, ez ugyanis egy kiváló lehetőség arra, hogy további szavazatokat gyűjtsön az állam nyugati és északkeleti részén, ahol számos gázkút van.

Biden egyébként már Barack Obama elnöksége alatt is megmutatta, hogy a környezetbarát energiapolitika híve, támogatva Obama energia- és környezetvédelmi programjait, az üvegházhatású gázok korlátozását.

Az elnökjelölti vitán tett elszólás azonban túlmutat a demokrata kampányban egyébként is hangsúlyos klímavédelem témáján, hiszen az elmúlt hónapokban gyakran kerül reflektorfénybe az elnökjelölt szellemi frissessége is. A politikus szinte minden nyilvános szereplése alkalmával követ el súlyos hibákat vagy épp nyelvbotlásokat, de olyan is akad, amikor a mondat közepére érve elfelejti, mit is akart mondani. A mostani elszólása ismét azt támasztja alá: nem véletlen, hogy a demokraták igyekeztek minimalizálni a közszerepléseit az elmúlt hónapokban. Elemzők gyakran utaltak erre azzal, hogy azt állították:

Trumpnak gyakorlatilag egy láthatatlan ellenfele van, mégpedig a koronavírus, miközben Biden a háttérben maradás biztonságából nézte végig, ahogy a járvány miatt elkerülhetetlen gazdasági visszaesés rontja a republikánus elnök esélyeit.

 

James Woods Emmy-díjas amerikai színész mindenesetre a Twitteren ezzel kapcsolatban azt írta:

 

– Joe Biden nemcsak az összes olajtermelő államot veszíti el, miután megígérte, hogy leállít minden amerikai olajtermelést, de a fegyverviseléshez való jogot kimondó második alkotmánymódosítás híveit is, hiszen azt is megígérte, hogy teljesen megtiltja a fegyverek online értékesítését és az összes fegyverrel kapcsolatos értékesítést (lőszer, készlet és alkatrész).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.