Brit ajánlatra vár Brüsszel

Továbbra sem érkezett a brit kormánytól olyan javaslat, amely alternatívaként szolgálhatna az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben.

Magyar Nemzet
2019. 09. 17. 6:44
British Prime Minister Boris Johnson and European Commission President Jean-Claude Juncker leave after their meeting in Luxembourg
Boris Johnson és Jean-Claude Juncker egyeztetése nem eredményezte az álláspontok közeledését Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem érkezett a brit kormánytól olyan javaslat, amely alternatívaként szolgálhatna az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben – közölte tegnap az Európai Bizottság. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója munkaebéden egyeztetett Boris Johnson brit kormányfővel Luxembourgban.

A tájékoztatás szerint Juncker rámutatott, hogy a brüsszeli testület nyitott a politikai bénultság fő okának számító ír–északír pótmegoldás kiváltását célzó, működőképes javaslatok tanulmányozására, de eddig nem érkeztek ilyenek, márpedig London felelőssége lenne ezek kidolgozása. A bizottság továbbra is elérhető a nap huszonnégy órájában, a benn maradó huszonhét tagállam egysége töretlen – emelték ki a közleményben, arra is kitérve, hogy a következő, október 17–18-i EU-csúcs mérföldkő lesz a folyamatban.

Boris Johnson és Jean-Claude Juncker egyeztetése nem eredményezte az álláspontok közeledését
Fotó: Reuters

A brit miniszterelnöki hivatal arról számolt be: Johnson és Juncker egyetértett abban, hogy növelni kell az egyeztetések intenzitását, hamarosan napi szintű találkozók kezdődnek a felek képviselői között, főtárgyalói szinten is.

Mina Andreeva európai bizottsági szóvivő pedig közölte: gyors ütemben fognak folytatódni a tárgyalások a mostani „barátságos” találkozót követően. Jean-Claude Juncker a munkaebéd előtt kijelentette, hogy Európa soha nem fogy ki a türelemből.

Boris Johnson még múlt pénteken azt mondta, óvatos derűlátással bízik abban, hogy sikerül új megállapodásra jutni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, ugyanakkor megerősítette azt az álláspontját is, hogy alku nélkül is hajlandó kiléptetni az Egyesült Királyságot az október 31-i határnapon.

A miniszterelnök szerint a London által szorgalmazott új brexitmegállapodásban nem szerepelhet az a tartalék megoldás, amely az ír–északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha – illetve amíg – nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalék megoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az unió többször is megerősített álláspontja az, hogy nem lehetséges a tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által háromszor is elutasított brexitmegállapodás újratárgyalása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.