Brüsszel jóváhagyta a 2023-ig szóló Pfizer/BioNTech-szerződést

A vakcinák gyártása és valamennyi lényeges összetevő elkészítése is az Európai Unióban fog történni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 08. 14:42
null
Saltillo, 2021. január 5. A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának beadására készül egy egészségügyi dolgozó a mexikói Saltilloban 2021. január 4-én. Mexikóban ezen a napon engedélyezték az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésû koronavírus-vakcinájának forgalmazását is. MTI/EPA/EFE/Miguel Sierra Fotó: Miguel Sierra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság jóváhagyta 1,8 milliárd adag, a Pfizer/BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szombaton. Közölte: a Pfizer/BioNTech vállalatokkal létrejött újabb, harmadik szerződés 900 millió adag koronavírus elleni oltóanyag szállítását írja elő további 900 millió dózis későbbi megvásárlásának lehetőségével 2022-ben és 2023-ban.

Az Európai Bizottság más gyógyszergyártókkal is tervezi további szerződések megkötését – tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Korábbi tájékoztatása szerint az új szerződés szerint nemcsak a vakcinák gyártása zajlik majd az Európai Unióban, hanem az azok elkészítéséhez szükséges valamennyi lényeges összetevő is az unióban készül majd.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU tagállamaiban. A bizottság január 8-án további 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a vállalatokkal. Az érvényes szerződések jelenleg 600 millió, illetve további 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech-oltóanyagot tesznek elérhetővé az Európai Unió országainak.

Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Pfizer/BioNTech 2021 első negyedévében 67 millió adag vakcinát juttatott az uniós tagországoknak, a második negyedévben további, összesen 250 millió adagot tervez szállítani. Az év második felében legkevesebb további 280 millió adag oltóanyag szállítását tervezi.

Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.