Diszkriminációmentességet várnak az uniós Covid-igazolványtól

A Fidesz EP-delegációja az EMA által nem engedélyezett oltóanyagok esetében is közös értékelési normákat sürget.

2021. 04. 28. 14:45
Smartphone displaying a valid COVID-19 vaccination certificate in male's hand
Smartphone displaying a valid digital vaccination certificate for COVID-19 in male's hand, downtown and city bus in background. Vaccination, immunity passport, health and surveillance concepts Fotó: RobertAx Forrás: IStock!
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy majdani oltási igazolvány részleteiről vitatkozunk, miközben Európában százmilliók még mindig nem jutnak oltáshoz. Az európai polgárok joggal teszik fel a kérdést, hogy ami sikerült máshol – Izraelben, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban –, az miért nem sikerül Európában is?

– fogalmazott Hidvéghi Balázs az Európai Parlament (EP) zöld igazolványokról szóló szerdai vitáján, azt hangoztatva, hogy az átoltottság mértékét tekintve Magyarország bizony kimagaslik az uniós mezőnyből. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a vakcinával kapcsolatban az EU-nak a realitást kellene elfogadnia: az unió ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltóanyagok között. „Egyedül az számít, hogy egy oltóanyag megvédi-e az embereket a fertőzéstől” – húzta alá a keleti vakcinák mellett érvelve.

Az uniós parlament gyorsított eljárásban tárgyalja a zöld igazolványok ügyét, hogy azok mielőbb – még a nyár elején – alkalmazhatók legyenek kontinensszerte. Az Európai Bizottság jogszabályjavaslatáról korábban lapunk is cikkezett: az EB az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével bíró oltóanyagok általi védettséget automatikusan elfogadná az igazolványokban, míg az EMA-elbírálással nem rendelkező vakcinák esetében a tagállamok belátására bízná az erről szóló döntést. Számos, főként turizmustól gazdaságilag függő EU-ország már jelezte, hogy minden vakcinát elfogad majd.

Didier Reynders igazságügyi biztos az EP-ben szerdán nem részletezte az eltérő oltóanyag-használat ügyét, ám mint azt leszögezte:

az uniós zöld igazolványok kiállításának két alapelve a diszkriminációmentesség és a minél átfogóbb adatvédelem lesz.

Didier Reynders az EP zöld igazolványokról szóló vitáján Fotó: Philippe Buissin/Európai Parlament

Egyúttal arra szólította fel a társjogalkotó EP-képviselőket, hogy az intézményközi egyeztetések felgyorsításával segítsék elkerülni azt a bonyolult helyzetet, hogy a blokkban egymástól különböző tagállami oltási igazolványok tömkelege legyen elérhető. A tervek szerint a digitális és a papíralapú formában is elkészülő dokumentumok célja, hogy ne csak a beoltottak, hanem valamennyi uniós állampolgár élhessen a blokkon belüli mozgás szabadságával. Emiatt a negatív PCR-teszttel rendelkezők, a betegséget már leküzdők, valamint a beoltottak csoportjait látnák el az ingyenes EU-s igazolással. Mivel Reynders biztos elmondása szerint a technikai előkészületek jól haladnak, zökkenőmentes jogalkotási folyamat esetén akár már június második felében működhet a rendszer.

Kettős követelmény

Egy, a Fidesz európai parlamenti képviselői által támogatott módosító javaslat szerint úgy kellene tető alá hozni az uniós igazolványok rendszerét, hogy a vakcinák kötelező elfogadásához kettős követelmény is legyen érvényben: az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi felhasználási engedélye, valamint egy tagállam ideiglenes engedélye. Így

az EMA által nem engedélyezett oltóanyagok esetében is lennének közös értékelési normák,

s az ilyen oltóanyagokat kapó uniós polgárokat bizonyosan nem érné hátrányos megkülönböztetés. Az Egészségügyi Világszervezet egyébként a hétre ígérte a jelentését arról, hogy ajánlja-e vészhelyzeti alkalmazásra a kínai Sinopharm-vakcinát. Az orosz Szputnyikot pedig az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja, az oroszországi terepszemlékre májusban kerülhet sor. Az EP szerdai vitáján egyébként nemcsak a kormánypárti delegáció, hanem a Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna is amellett érvelt, hogy a keleti vakcinával beoltott magyarokat se diszkriminálják.

Az EP részéről olyan módosító javaslat is az asztalon van, amely

a dokumentum elnevezésén változtatna: digitális zöld igazolvány helyett annak Covid–19-igazolvány lenne a neve.

A szavazások végeredménye csütörtökre várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.