Egyre inkább dagad a Twitter-cenzúra nyomán kirobbant botrány

Egyre nagyobb bajban van a Twitter, amiért cenzúrázták a The New York Post által készített cikkeket, amelyen Joe Biden fiának, Hunter Bidennek kényes ügyeit tárják fel. Az ügy miatt Jack Dorsey-t beidézi az amerikai szenátus is, és a háttérben Soros György amerikai tőzsdespekuláns hálózata is feltűnik.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 10. 16. 15:13
DORSEY, Jack; VIEL, Damien; HERBLIN-STOOP, Audrey
Dorsey-nak és csapatának az amerikai szenátus előtt kell felelnie a botrányos cenzúrázásaiért Fotó: Caroline Blumberg Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolója szerint egyre nagyobb botrányt kavar az Egyesült Államokban, hogy a közösségi médiafelületek cenzúrázták a The New York Post sztoriját, amelyben Joe Biden fia, Hunter Biden kétes ügyeit tárták fel. Először a Twitter, majd pedig a Facebook is elutasította Hunter Biden leveleinek közlését, a Twitteren nemcsak magukat a leveleket, de még az erről szóló cikkeket sem lehet megosztani, vagy retweetelni.

A nyílt cenzúrára emlékeztető, a választások befolyásolására irányuló döntés azonban az óriáscég vezetőségén belül is vitát okozott, szerda este Jack Dorsey, a Twitter elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, amelyben elhibázott döntésnek minősítette a saját cége által gyakorolt cenzúrát.

Ted Cruz republikánus szenátor bejelentette, a szenátus igazságügyi bizottsága beidézi Dorsey-t, aki jövő pénteken tanúskodhat majd.

A Twitter nem először korlátozza önkényesen a szólásszabadságot. Már májusban megjelentek úgynevezett tényellenőrzések (fact-checks) egyes bejegyzések alatt. Többek között Donald Trump amerikai elnök tweetjei alatt is lehet ilyet olvasni. Érdekesség, hogy pont egy olyan bejegyzést bélyegeztek meg, amelyben az elnök a levélszavazásról értekezett.

Fotó: V4NA

Nem véletlen, hogy épp a levélszavazás miatt került Trump tweetjeire a fact-check, ugyanis a Twitter nem verte nagy dobra, de a vállalat úgynevezett premier partnere a Vote Early Day (VED) nevű szervezetnek. A VED egy olyan választási érdekképviselettel foglalkozó csoport, amely tájékoztatja a szavazókat a választási nap előtti voksolási lehetőségükről, többek között levélben. A VED a New Venture Fund (NVF) nevű szervezet érdekeltségei közé tartozik.

Soros György boldog lesz, ha novemberben levélben lehet szavazni

A koronavírus-járvány miatt idén nem a megszokott módon zajlik majd az amerikai elnökválasztás ősszel. A Demokrata Párt mindent elkövet azért, hogy levélszavazás legyen. Sokan ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy így nagyon megnőhet a csalás lehetősége. Egyes elemzők szerint a levélszavazás Joe Bidennek kedvezhet, így mint a Demokrata Párt egyik legbőkezűbb támogatója, Soros György tőzsdespekuláns is mindent megtesz azért, hogy postázni kelljen majd a voksokat novemberben.

A NVF pedig Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának (OSF) pénzügyi támogatását élvezi. Az OSF hivatalos honlapja szerint csak 2018-ban több mint négy és fél millió dollár kaptak Soroséktól.

A New Venture Fund, továbbá a kétes hátterű Arabella Advisors nevű szervezet szárnyai alatt működik, amely egy olyan stratégiai csoport, amely többek között gazdag baloldali adományozók érdekeit érvényesíti. Az Arabella Advisors másik Soroshoz is köthető szervezete a Sixteen Thirty Fund. Az OSF honlapja szerint ez a szervezet 2018-ban 4,2 millió dollárt kapott.

A Vote Early Day azonban nem az egyetlen választással foglalkozó kezdeményezés, amellyel a Twitter együttműködik. A tech óriás idén a National Voter Registration Day partnere is, amely a Pierre Omidyar liberális milliárdos által alapított Democracy Fund támogatását élvezi.

Az eBay alapítója – Soroshoz hasonlóan – létrehozott egy „filantróp befektetési” vállalatot is, amelyet szerénytelenül OmidyarNetworknak (ON) nevezett el.

Dorsey-nak és csapatának az amerikai szenátus előtt kell felelnie a botrányos cenzúrázásaiért
Fotó: MTI/EPA

Az ON már 2009-ben az OSF-el kötött partnerséget, továbbá 2014-ben egy mianmari hírügynökséget támogatott 81 és fél ezer dollárral a Tides Foundationön keresztül, amely szintén Soros Györgyhöz köthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.