Élelmiszerhiány és kijárási korlátozások miatt támadtak rendőrökre

Tiltakozók csaptak össze rendőrökkel Santiago de Chilében hétfőn, miközben a városban kijárási korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, helyi illetékesek pedig arra figyelmeztettek, hogy a város egyik legszegényebb negyedében élelmiszerhiány alakult ki.

Forrás: MTI2020. 05. 19. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozók egy csoportja kövekkel dobálta meg a rendőröket, és farakásokat gyújtott fel a Santiago de Chile déli peremén fekvő nyomornegyedben. A rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be az erőszak megfékezése érdekében. A helyi önkormányzat közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az El Bosque nevű kerületben családok éheznek. Az ott élők nagy része feketén dolgozik vagy munkanélküli. El Bosquében egy hónapja vannak érvényben kijárási korlátozások.

Santiago de Chile Latin-Amerika egyik legjómódúbb városa, de nagyok az egyenlőtlenségek, ami miatt 2019 végén tiltakozások kezdődtek a chilei fővárosban. A tiltakozók akkori követelései, a nyugdíjak és bérek megemelése, azóta sem teljesültek.

El Bosque baloldali polgármestere emlékeztetett, hogy az önkormányzat 2000 segélycsomagot osztott szét eddig, de figyelmeztette a központi kormányzatot, hogy ne tegyenek olyan terheket az önkormányzatokra, amelyeket azok nem bírnak el. Sebastián Pinera jobboldali elnök hétfőn azt jelentette be, hogy a kormány 2,5 millió segélycsomagot, élelmiszert és tisztítószert juttat a családoknak a következő napokban, és először a legkiszolgáltatottabbak kapnak segítséget.

A mintegy 18 millió lakosú Chilében 46 ezer embert fertőzött meg eddig az új koronavírus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.