Elfogták a nőt, aki Donald Trumpot akarta megmérgezni

Az amerikai-kanadai határátkelőnél fogták el a gyanúsítottat. Korábban is történtek hasonló esetek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 21. 9:25
Trump arrives back at the White House in Washington
U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump arrive back at the White House in Washington, U.S., September 11, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque - RC2GWI9Q2E5X Fotó: Kevin Lamarque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik amerikai–kanadai határátkelőnél tartóztatták le vasárnap este azt a nőt, aki a gyanú szerint halálos méreggel teli küldeményt küldött Donald Trump amerikai elnöknek. A nőnél, akinek a nevét nem közölték a hatóságok, lőfegyvert is találtak. A nyomozás eddigi állása szerint a ricinnel teli levelet a kanadai St. Hubertből, Quebec tartományból adták fel, írja a CNN.

Donald Trump és felesége, Melania Trump 2020 szeptemberében Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque

A küldemény nem jutott el a címzett közelébe: az összes postai levelet és csomagot az elnöki biztonsági szolgálat még a Fehér Házba történő szállítás előtt, külön helyszínen vizsgálja át. Így történt ez ebben az esetben is, ahol rögtön kiszúrták, hogy a csomaggal gond lehet.

A ricin, a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező anyag, amely megakadályozza az alapvető fehérjék előállítását a szervezetben. Mindössze egy milligramm halálos dózis lehet.

Az emberi szervezetbe jutva előbb hányingert, hányást és belső vérzést okoz, végül a szervek működésének leállásához, és három-öt napon belül az áldozat halálához vezethet. Ellenszere nincs.

A levélküldemény útján történő mérgezési kísérlet egészen népszerűnek számít az Egyesült Államokban, de még soha nem működött. Két évvel ezelőtt ricint tartalmazó levelek érkeztek Donald Trumphoz, az akkori amerikai védelmi miniszterhez, Jim Mattishez, az FBI és a CIA vezetőihez és más magas rangú állami vezetőkhöz. Kiderült, hogy a merényletkísérletek mögött az amerikai haditengerészet korábbi tisztje, a 39 éves William Clyde Allen III állt.

2013-ban hasonló leveleket kapott Barack Obama akkori amerikai elnök. A merénylőt egy évvel később 25 év börtönre ítélték. 2014-ben ugyancsak Barack Obama és New York akkori polgármestere, Michael Bloomberg kapott ricinküldeményt. A feladó, mint később kiderült, a The Walking Dead című sorozat egyik színésznője, Shannon Richardson volt, aki ilyen módon akarta a volt férjét gyanúba hozni a gyilkossági kísérlettel. 18 év börtönt kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.