Emelkedni kezdett a súlyos koronavírus-esetek száma Izraelben

Egy szakértői csoport azonnali intézkedéseket sürgetett a járvány negyedik hullámának megállítására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 04. 12:35
null
Tel-Aviv, 2021. június 15. Védõmaszk nélküli emberek egy tel-avivi bevásárlóközpont mozgólépcsõjén 2021. június 15-én. Izraelben a sikeres oltási kampányt követõen a mai napon feloldották a kötelezõ maszkhasználatot a zárt tereken belül is. MTI/AP/Oded Balilty Fotó: Oded Balilty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedni kezdett a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegség súlyos eseteinek száma Izraelben a járvány negyedik, a delta variáns okozta hullámában – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. Noha a szombati ünnepnapon elvégzett csekélyebb számú, 38 938 tesztnek ismét csak 0,5 százaléka, 185 ember bizonyult vírushordozónak,

emelkedni kezdett a korábban diagnosztizáltak körében a kórházi ellátást igénylők száma, amely jelenleg 62, és köztük a súlyos betegek száma, amely 35-re nőtt.

Lélegeztetőgépen továbbra is 16 embert ápolnak az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint. A kritikus esetek között van egy be nem oltott állapotos nő és két gyermek. Az elmúlt öt napban 17 súlyos Covid-beteget szállítottak kórházakba sürgős kezelést követelő állapotban, miközben a június 5. és 28. közötti 23 napon mindössze 16 beteget kellett kórházba vinni.

A hatóságok elsősorban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre érkező utasok ellenőrzésével próbálják megfékezni a járványt,

ennek érdekében pénteken a gyors tömeges tesztelést biztosító hatalmas sátor építésébe kezdtek a repülőtéren. Óránként 2500 beutazó vizsgálatát tudják majd elvégezni. Az Izraelbe érkezők csak tesztelés után hagyhatják el a repülőteret, és az oltatlanoknak az öt nap múlva elvégzendő második vizsgálat negatív eredményéig otthoni karanténban kell tartózkodniuk, amit a rendőrség ellenőriz, és aminek megszegését súlyos bírságokkal büntetik.

Védőmaszk nélküli emberek egy tel-avivi bevásárlóközpont mozgólépcsőjén június 15-én. Izraelben a sikeres oltási kampányt követően ezen a napon oldották fel a kötelező maszkhasználatot a zárt tereken belül is.
MTI/AP/Oded Balilty

A jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői csoportja szombaton azonnali intézkedéseket sürgetett a járvány negyedik hullámának megállítására, mert figyelmeztetésük szerint ellenkező esetben az új fertőzöttek száma két hét alatt naponta ezerre emelkedhet. Azt jósolták, hogy

a vakcinák 60-80 százalékban akadályozzák meg a delta változattal szemben a fertőzést, szemben a többi, korábbi variánsnál megfigyelt 90 százalékkal,

de azt is hangsúlyozták, hogy az oltás a súlyos betegségek megelőzésében továbbra is ugyanolyan hatékony lesz, mint eddig. Az új vírushordozók mintegy fele oltással védett. Az izraeli hatóságok mérlegelni fogják néhány korábbi gyülekezési korlátozás visszaállítását a mintegy negyven százalékkal fertőzőbb delta variáns terjedésének mérséklésére.

Izrael napi esetszáma jelenleg 300 körül van, és folyamatosan nő, mégpedig több olyan hónap után, amikor a széles körű oltási kampány nyomán szinte alig akadtak új fertőzöttek az országban. A december végén kezdődött kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 627 866, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Ez az ország lakosságának 60,52 százalékát jelenti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.