Észak-Korea nem akar tárgyalni Déllel

Észak-Korea tegnap élesen bírálta Mun Dzse In dél-koreai elnököt, mert Szöul közös hadgyakorlatot folytat az Egyesült Államokkal, illetve az államfő előző napi beszédéért, amelyben 2045-re a kettészakított félsziget egyesítését ígérte. A phenjani közlés után a déli hadsereg két, a tengerbe csapódott északi rakétalövedéket észlelt. A KNDK az elmúlt hetekben több kísérletet is végrehajtott rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, megfigyelők szerint a nyomásgyakorlás céljával.

Magyar Nemzet
2019. 08. 17. 17:13
null
A híradót nézik egy pályaudvaron Fotó: Dzson Hon Kjun Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre – közölte tegnap Dél-Korea vezérkari főnöksége. A Japán- (Keleti-) tengerbe csapódó két rakétalövedék kapcsán hírügynökségek megjegyzik, Phenjan az elmúlt hetekben több tesztet is végzett rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal. Megfigyelők szerint a KNDK nyomást akar ezzel gyakorolni az Egyesült Államokra, amely jelenleg is Dél-Koreával közös hadgyakorlatot hajt végre. Néhány órával a becsapódásokat követően egy északi közlemény szégyentelennek nevezte Mun Dzse In déli elnököt, akinek szavai „megnevettetnének még egy főtt tehénfejet is”. Az államfő egy előző napi beszédében – amelyet Korea japán uralom alóli felszabadulásának évfordulóján tartott – 2045-re az 1945 óta kettészakított félsziget újraegyesítését ígérte.

A híradót nézik egy pályaudvaron
Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Észak-Korea a fejleményekért Dél-Koreát okolva közölte, nem hajlandó a tárgyalóasztalhoz ülni, és nem is érthető szerinte, milyen tárgyalásokról beszél a dél-koreai elnök, amikor „háborús forgatókönyveket” játszik közben el az Egyesült Államokkal. Ezzel a mostani hadgyakorlatra utalt, amelyet Phenjanban úgy értékelnek, az a Donald Trump amerikai elnökkel, illetve Munnal kötött megállapodásuk megsértése, illetve „háborús főpróba”. Észak az amerikai harci gépek beszerzéséért is bírálta Szöult, egyben úgy vélve, értelmetlen Munnak abban gondolkodnia, hogy a hadgyakorlatot követően automatikusan kezdetét veszi majd a Korea-közi párbeszéd. A The New York Timesnak nyilatkozó dél-koreai szakértők Trumpot hibáztatták a fejleményekért, amiért az amerikai elnök – mint állítják – lebecsüli az északi rakétatesztek jelentőségét, és közvetve arra biztatja Phenjant, csak Washingtonnal akarjon tárgyalni, Szöullal pedig ne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.