Évente ismétlődő oltásra lehet szükség a Covid ellen

A Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari cég vezetője szerint az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan évente ismétlődő oltásra lehet szükség a Covid–1- járvány féken tartására.

Mártonffy Attila
2021. 02. 10. 16:01
null
A Johnson & Johnson oltóanyagából elég egyetlen dózis. Fotó: Mel Evans Forrás: MTI/AP/Mel Evans
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sajnos a vírus terjedésével mutációk is bekövetkezhetnek. Az új variánsok pedig képesek lehetnek ellenállni a korábban kialakult antitesteknek vagy az ismerttől eltérő válaszokat adhatnak a beadott vakcinákra vagy más terápiákra. Ezért nagyon valószínű, hogy még hosszú évekig ismétlődő védőoltásokra lesz szükségük az ebereknek – osztotta meg kétségeit kedden a nyilvánossággal a CNBC hírtelevízióban Alex Gorsky, a Johnson & Johnson vezérigazgatója. Közegészségügyi tisztviselők és járványügyi szakértők szerint nagy a valószínűsége, hogy a Covid–19 népbetegséggé váljon és helyi járványgócok jöjjenek létre.

Ez azt jelenti, hogy a vírus állandóan jelen lesz minden közösségben, s az influenzához hasonlóan időről időre járványokat okoz, noha a mostaninál alacsonyabb szinten.

Ezért az illetékeseknek folyamatosan figyelemmel kel kísérniük az új vírusvariánsok megjelenését, a tudósoknak pedig a megfelelő vakcina kifejlesztésén kell dolgozniuk. Gorsky azután fejtette ki véleményét a járványhelyzet lehetséges alakulásáról, hogy a J&J beadta saját koronavírus-vakcinájának vészhelyzeti használatra vonatkozó engedélyeztetési kérelmét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hatósághoz (FDA). Ebből a vakcinából elegendő egy dózis beadása is, ami lényegesen megkönnyíti a terítés logisztikai feladatait. A gyógyszergyár egyébként kétfázisú koronavírus-vakcinát is fejleszt, ennek klinikai tesztjei Gorsky szerint ez év második felében kezdődnek meg.

A Johnson & Johnson oltóanyagából elég egyetlen dózis Fotó: Mel Evans/MTI/AP/Mel Evans

Amerikai kormánytisztviselők, de a Waall Street befektetői is érdeklődéssel várják az engedélyezést, amely még ebben a hónapban megtörténhet. A teljes adminisztráció, Joe Biden elnökkel az élen, már alig várja, hogy a vakcinakínálat bővülésével felgyorsuljon a védekezési folyamat. A Johns Hopkins Egyetem statisztikái szerint a járvány 2020-ban több mint 450 ezer amerikai halálát okozta. A washingtoni egészségügyi minisztérium még tavaly augusztusban közölte, hogy százmillió adag vakcinát kötött le a J&J egyik leányvállalatánál egymilliárd dollár értékben, további kétszázmillió dózis vásárlási opciójával. Gorsky a tévéinterjúban kiemelte: cége fő célja, hogy együttműködjön az FDA-val az engedélyeztetés minél gyorsabb lebonyolításában, s ezután a J&J teljes sebességre kapcsolhasson a gyártásban. A vezérigazgató bízik benne, hogy június végéig teljesíteni tudják a százmillió adag szállítására tett ígéretet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.