Hiába a járvány, hozzák az NGO-hajók a migránsokat

Miközben Olaszország továbbra is teljes erejével küzd a járvány megfékezésével, az elmúlt héten mintegy 300 százalékkal nőt a dél-európai ország partjaira érkező migránsok száma. Noha a bevándorlást eddig buzgón támogató baloldali kormány – Máltával együtt – az egészségbiztonságra hivatkozva lezárta a kikötőket, az NGO-hajók továbbra is futószalagon szállítják a migránsokat. A civil hajók ugyanakkor ezzel csak a bevándorlók életét teszik kockára, a líbiai kormány ugyanis Rómát követve szintén lezárta kikötőit, az útnak indulók így könnyen a tengeren ragadhatnak.

2020. 04. 11. 18:04
Rescued migrants rest on rescue ship 'Alan Kurdi' off coast of Malta
A kontinensünkre irányuló tömeges migráció alapjaiban változtatta meg a politikai diskurzust Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 300 százalékkal nőtt az Olaszországban partot élő regisztrált migránsok száma április 2 és 8 között az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Ez szám szerint 177 bevándorlót jelent, derült ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb adataiból. A tavasz beköszöntével újonnan meginduló tömegek feltartóztatása miatt a héten már a bevándorlást egyébként eddig támogató baloldali olasz kormány is felfüggesztette az eddig követett nyitott kikötők-politikáját, Giuseppe Conte miniszterelnök ugyanis egy új rendeletben lezárta az ország kikötőit.

A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert Olaszország jelenleg nem számít biztonságos országnak az egészségbiztonsági körülményeket figyelembe véve. Az intézkedéssel ugyanakkor Róma közvetetten az Alan Kurdi nevű civil hajónak üzent, amely mintegy 150 migránssal a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiánál vette fedélzetére a migránscsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. A hajó egyelőre nem kapott kikötési engedélyt sem Olaszországtól, sem pedig Máltától – utóbbi Rómát követve szintén lezárta kikötőit az egészségügyi helyzetre hivatkozva. A civil szervezet a Twitter-mikroblogon méltatlankodott amiatt, hogy sem élelmiszert, sem orvosságot, sem üzemanyagot nem kapott az olasz kormánytól, a hajó ezért Szicília partjai felé vette az irányt a rossz időjárási körülmények miatt.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult közös kormánya ugyan nem törölte el a korábbi belügyminiszter Matteo Salvini migrációs törvényeit, amelyek lezárták az olaszországi kikötőket az illegálisnak tartott migránsoknak tartott civilhajók előtt, de a gyakorlatban az új kormány megnyitotta a kikötőket az NGO-hajók előtt. A kikötők mostani ismételt lezárása ellen a PD baloldali szárnya és más baloldali pártok is tiltakoztak. Matteo Orfini PD-politikus elfogadhatatlannak nevezte a kikötők lezárását az NGO-hajók előtt, ami szerinte „Salvini idejére vitte vissza Olaszországot”.

Líbia sem várja vissza a migránsokat

Közben az ENSZ által elismert líbiai egységkormány is úgy döntött, követi az olasz példát, ezért nem biztonságosnak nyilvánítva lezárta kikötőit. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Tripoli azokat a bevándorlókat sem engedi vissza Líbia területére, akik ugyan útnak indultak, de a líbiai parti őrség feltartóztatta őket. Közleményük szerint csak csütörtökön körülbelül 280 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből, amikor azonban a nemzetközi megállapodásoknak megfelelően visszaszállították volna a bevándorlókat a líbiai kikötőkbe, az ország hatóságai megakadályozták a hajó kikötését. A líbiai helyzet ráadásul nem csupán a koronavírus-járvány miatt nem tekinthető biztonságosnak, a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok ugyanis két hete újra támadásba lendült a triploli egységkormánnyal szemben, helyszíni beszámolók szerint pedig a főváros kikötőjét is több találat érte az elmúlt napokban.

A bevándorlók így gyakorlatilag patthelyzetbe kerülnek, amennyiben nem sikerül elhagyniuk Líbia felségvizeit és elérni a Földközi-tengeren rájuk váró NGO-hajókat.

Róma meghosszabbította a korlátozásokat

Közben az is bizonyossá vált, hogy noha a naponta regisztrált új fertőzöttek és a halálos áldozatok számában is csökkenő tendenciát követnek az olaszországi stratégiák, még túl korai lenne a bevezetett szigorú intézkedések feloldásáról beszélni. Giuseppe Conte péntek este tudatta: az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást május 4-ig meghosszabbítják. Néhány enyhüléssel ugyanakkor számolhatnak az olaszok: a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket is megnyitják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.