Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 10., hétfő, Ármin, Pálma napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/ingo-gondro-a-magyar-nemzetnek-kilepesi-hullam-indult-a-cdu-ban-9746456/

Ingo Gondro a Magyar Nemzetnek: Kilépési hullám indult a CDU-ban

– Pozitívnak és helyénvalónak találom, hogy összetartanak az Európát bejáró balliberális korszellemmel szembehelyezkedő erők, köztük olyan országoké, amelyeknek a kommunizmust is át kellett élniük. Ez nálunk, Németországban is ösztönzi a konzervatívokat – mondta a Magyar Nemzetnek az új, magyar–olasz–lengyel jobboldali tömörülésről a német keresztény uniópártok (CDU/CSU) konzervatív platformja, az Értékek Uniója (WerteUnion) alelnöke. Ingo Gondro szász-anhalti politikus arról is beszámolt: Armin Laschet kancellárjelöltté választása kilépési hullámot indított el a CDU-ban, amelynek konzervatív szárnyán egy új polgári párt alapítása is felmerült.

– Önök, az Értékek Uniójában Friedrich Merz pártelnökségét támogatták a Kereszténydemokrata Unión (CDU) belül, de Armin Laschet lett a befutó, aki pár hete már az uniópártok közös kancellárjelöltje is. A választásokon is sikeresebb lesz, mint riválisa, a bajor testvérpárt, a CSU élén álló Markus Söder lett volna?

– Söder a közvéleményben és a CDU-n belül is igen népszerű. De elvtelen opportunista, aki csak a hatalmat akarja. Viszont az unalmas politikus Laschet sem éppen meggyőző. Attól tartok, a szeptemberi Bundestag-választásokon megbosszulja magát, hogy a CDU pártelnökége nem a lehető legígéretesebb eredményt szem előtt tartva választott, hanem Laschet mellett foglalt állást.

A kancellárjelöltek megválasztása óta a Zöldek Annalena Baerbock vezetésével megelőzték a CDU/CSU-t a felmérésekben. Hihetetlen!

– Ön keletnémet politikus, a Zöldek támogatottsága pedig jóval kisebb a keleti tartományokban, mint a nyugatiakban. Ha kormányra kerülnek, tovább élezheti-e ez a feszültséget a két országrész között?

– Valóban van ilyen különbség, de azt látom, hogy Baerbock kancellárjelöltté választása megdobta a párt támogatottságát nálunk is. Szász-Anhaltban júniusban tartományi választásokat tartanak, és a Zöldek, akik legutóbb 5,1 százalékos eredményt értek el, most a duplájára számíthatnak a felmérések szerint. Ez a Baerbock-hatás eredménye – sajnos.

– Mire számít a Zöldek kormányra kerülése esetén? Milyen kancellár lenne Baerbock?

– Baerbock friss, új arcot jelent a Zöldek élén, de a párt politikája a mi szempontunkból, konzervatív nézőpontból igen előnytelen. Az autóipar, a szénhidrogén-alapú energiaforrások, az atomenergia ellen vannak. A migrációs politikájuk a tökéletes ellentéte a mi felfogásunknak: az Európába való ellenőrizetlen bevándorlás hívei, amit mi kockázatosnak és veszélyesnek tartunk. A tömeges muszlim bevándorlás megváltoztatja a társadalom szerkezetét, ahogy azt német városrészekben látjuk is. Tartok tőle, hogy Laschet – akinek „török Armin” a gúnyneve – nagyon egymásra találhatnak. Az európai migrációs válság idején is azt láttuk, hogy Laschet az emberek ellenőrizetlen beengedésének és befogadásának pártján volt.

Egyelőre viszont azt is látom: a Zöldek azzal a szándékkal lépnek fel, hogy a CDU/CSU szavazótáborából is átcsábítsanak olyanokat, akik eddig Angela Merkelre szavaztak.

– Rosszabbakat mond a saját pártja jelöltjéről, mint az ellenféléről…

– Amikor Laschetet pártelnökké választották, megindult a CDU-ban egy kilépési hullám, amelyet újabb követett, amikor a kancellárjelöltséget is megszerezte. Mert hogyan is történt ez? Laschetet a pártelnökség választotta meg Söder ellenében, ám ha valaki azt hiszi, hogy a pártelnökséget pedig a párttagság, az téved. A CDU elnökségét a pártkongresszusi küldöttek választják, akik viszont főként a szövetségi és tartományi szintű CDU-képviselőkből, valamint a pártapparátus tagjaiból állnak. Egy ilyen fórumon az egyszerű kereszténydemokrata párttag nem vesz részt. Most konkrétan tudjuk, hogy Rajna-vidék–Pfalz tartományban például a tagság egyértelműen Söder kancellárjelöltségét támogatta, ám a tartományi CDU-elit a pártelnökségben Laschetre szavazott. Így lett a CDU a funkcionáriusok pártja.

Sokan vannak a szimpatizánsaink között, akiknek már a CDU nem felel meg, de annyira jobbra sem akarnak szavazni, mint ahol az Alternatíva Németországnak (AfD) áll. Tehát vagy egy harmadik pártot választanak, vagy otthon maradnak a szavazás napján.

– Lát még egyáltalán esélyt arra, hogy a CDU-ban újra otthon érezzék magukat a konzervatívok, vagyis a párt visszataláljon a kereszténydemokrata értékekhez?

– A mi reményünk erre Friedrich Merz jelöltsége volt, de ő vereséget szenvedett. Az egyik forgatókönyv a jövőben az, amit máskülönben nem akarunk: a CDU vereséget szenved a választásokon, ellenzékbe vonul, Laschet lemond a pártelnökségről, Merz pedig újra előtérbe kerül és újraépíti a pártot. Ennek a nagy hátulütője négy év zöldkormányzás lenne.

A másik eshetőségről azt tudom mondani, hogy mi, az Értékek Uniójában a CDU-n belül igyekszünk képviselni a keresztény-konzervatív értékeket, de ha ez nem sikerül, az egy új, polgári-konzervatív párt előtt nyithatja meg az utat.

– Európában is alakult egy új jobboldali tömörülés a néppártot elhagyott Fidesz, Matteo Salvini olasz Ligája és a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság körül. Mi a véleménye erről?

– Pozitívnak, jónak és helyénvalónak találom, hogy összetartanak az Európát bejáró balliberális korszellemmel szembehelyezkedő erők, köztük olyan országoké, amelyeknek a kommunizmust is át kellett élniük. Ez nálunk, Németországban is ösztönzi a konzervatívokat.

– Elképzelhető tehát, hogy amikor jövőre beszélünk, már egy új párt politikusa lesz?

– Lehetséges.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

A Real kihagyta a meccslabdát, majdnem megégett a Sevilla ellen
Zidane együttese a saját kezébe vehette volna a sorsát, ehelyett örülhetett a döntetlennek.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!