Johannis magyarellenes kirohanása

Magyarellenes hangvételű támadás hangzott el Klaus Johannis román elnöktől annak kapcsán, hogy a bukaresti parlament alsóháza korábban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét.

State visit of Romania's President Klaus Iohannis and his wife Carmen Iohannis in Luxembourg
epa05348441 Grand Duke Henri of Luxembourg (Not Pictured) welcomes Romania's President Klaus Iohannis during a state visit in Luxembourg, 06 June 2016. Romania's President Klaus Iohannis and his wife Carmen Johannis are visiting Luxembourg for two days. EPA/JULIEN WARNAND Fotó: JULIEN WARNAND Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis államfő (képünkön) élő televíziós bejelentkezésében ironikusan magyarul köszöntötte az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD). Azzal vádolta meg a PSD-t, hogy míg a kormány a járvánnyal küzd, addig a szociáldemokraták a magyaroknak adnák Erdélyt.

– Ciolacu, mit ígért önnek Orbán Viktor? – ezzel a kérdéssel fordult Johannis Marcel Ciolacu PSD-elnökhöz. Az államfő szerint a PSD hathatós támogatást nyújtott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy vita nélkül átmenjen az alsóházon a javaslat. Kelemen Hunor bocsánatkérésre szólította fel Johannist „hisztérikus, államelnökhöz méltatlan, a Nagy-Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztető” nyilatkozata miatt. – Az elmúlt harminc év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Fotó: MTI

A bukaresti törvényhozás alsóháza április 23-án fogadta el hallgatólagosan a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét. A román alkotmány értelmében a törvénytervezetekről a parlament először megkeresett háza negyvenöt napon belül dönt, a határidő átlépése esetén a törvény az illető ház által elfogadottnak számít, és átkerül a parlament másik házához. A PSD elnöke a kormányt és a hatalmon lévő PNL-t okolta azzal, hogy a képviselőházon vita nélkül átment az előterjesztés. Ludovic Orban kormányfő, PNL-elnök szerint viszont az alsóház elnökeként Ciolacunak kellett volna napirendre tűznie a törvénytervezetet. A szenátusban ügydöntő vokssal elutasították a tervezetet, mindegyik román párt nemmel szavazott.

Elemzők szerint Klaus Johannis nacionalista kirohanása az ősszel esedékes parlamenti választások kampányának kezdetét jelzi. A PNL mellett elkötelezett államfő az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal való egyezkedés vádjával a „hazaáruló” bélyeget igyekszik ráaggatni a szociáldemokratákra. Bár csökkent a támogatottsága, a kormányzó PNL továbbra is vezeti a népszerűségi listákat. Az utóbbi néhány hétben közölt három felmérés alapján a PNL 34-43 százalékkal nyerné a választásokat. A második helyezett Szociáldemokrata Párt 24-29 százalékos népszerűségi mutatóval rendelkezik. Stabilan tartja harmadik helyét a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség, amely a szavazók 12-17 százalékára számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.