Kivizsgálják a rendőri brutalitást

A rendőri erők esetleges túlkapásait a francia belügyminiszter marginális hibának nevezte. Szerinte összességében megfelelően lépnek fel a rendőrök az erőszakba torkolló tüntetéseken.

Magyar Nemzet
2019. 04. 05. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárga mellényes tüntetők megmozdulásain történt feltételezett rendőri erőszak miatt 209 esetet vizsgál a rendőrség és a csendőrség felügyeleti szerve – közölte tegnap a francia belügyminiszter. „A vizsgálatok a sértegetésektől a komoly sérülésekig terjednek” – mondta ­Christophe Castaner a France2 közszolgálati televízióban.

„Ha történtek hibák, szankciók is lesznek” – tette hozzá. A rendőri erők esetleges túlkapásait ugyanakkor marginális hibának nevezte a tárcavezető, aki szerint összességében megfelelően lépnek fel a rendőrök a rendszeresen erőszakba torkolló tüntetéseken. A november 17-én kezdődött, többségében be nem jelentett megmozdulásokon való rendőri fellépést és mindenekelőtt a gumilövedékek használatát az elmúlt öt hónapban folyamatosan bírálat érte a tüntetők, az ellenzéki pártok, az ombudsman és jogvédő szervezetők részéről is. Független összesítések szerint öt hónap alatt 23 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében – emlékeztet az MTI. A belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A tárca szerint a demonstrációkon 1628 rendőr és csendőr sérült meg az elmúlt öt hónapban. A belügyminiszter példaként említette annak a rendőrnek az esetét, akinek egy tüntető utcakővel leszakította a fél állkapcsát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.