Megerősítik szárazföldi határaik ellenőrzését a görögök

Pénteken 29 Bulgáriából, illetve Romániából érkező turista koronavírustesztje lett pozitív.

Forrás: MTI2020. 07. 10. 19:32
null
Egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Görögországba érkezőket Fotó: Thanászisz Sztavrakisz Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország megerősíti szárazföldi határain az ellenőrzést a szomszédos államokból érkezők esetében, miután több szomszédos balkáni országban megnőtt a SARS–CoV-2 nevű vírussal fertőzöttek száma, és több fertőzöttet „importáltak” az elmúlt napokban.

„Minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkezőnek július 14-től a belépéstől számítva három napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatnia” – közölte szerdán Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő.

Pénteken 29 Bulgáriából, illetve Romániából érkező turista koronavírustesztje lett pozitív a promahonaszi határátkelőnél. Országszerte hét szerb turista bizonyult koronavírus-fertőzöttnek hétfőn, őket karanténba helyezték.

Miután Szerbiában nőtt az igazolt fertőzöttek száma, Görögország vasárnap úgy döntött, hogy július 15-ig lezárja a határait minden szerb állampolgár előtt. A határok június közepi megnyitása óta Görögország szúrópróbaszerű teszteket végez az országba érkező turistákon. Az utazóknak érkezésük előtt két nappal kérdőívet kell kitölteniük, amely alapján eldöntik, hogy az érkezésükkor alá kell-e vetni magukat a vírustesztnek.

„A kérdőívet mostantól egy nappal előbb kell kitölteni” – közölte a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy növelni fogják a tesztek számát is, vasárnapig több mint 300 szűrést végeznek el.

Görögországot eddig viszonylag megkímélte a járvány, a betegség szövődményeibe 193-an haltak bele, aggasztó azonban, hogy a jelenlegi fertőzöttek több mint fele turista.

„A karanténintézkedések lazítása az első hullám fellángolását idézte elő” – vélte a Szkai televízión Atanasziosz Cakrisz, az athéni orvostudományi egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője. A szakértő szerint a közeli napokban lehetséges, hogy jelentősen megnő a fertőzöttek száma.

Egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Görögországba érkezőket
Fotó: MTI/AP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.