Maduro titokban egyeztet az USA-val

Az USA-barát venezuelai ellenzék még nem nyilatkozott az egyeztetésről, a Reuters hírügynökség információi szerint Washingtonba utaznak a héten.

Zetelaki Réka
2019. 08. 22. 16:36
Venezuela's National Constituent Assembly holds a session in Caracas
Az elnök hátbaszúrásával vádolt Diosdado Cabello. Egyre több a kérdés a venezuelai elit körül Fotó: Manaure Quintero Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hete zároltatta az Egyesült Államok elnöke a venezuelai vezetés Amerikában tartott vagyonát, szerdán már arról tudósított a sajtó, hogy a Fehér Ház magas szintű tárgyalásokat folytat a venezuelai vezetéssel. Nicolás Maduro venezuelai elnök szintén megerősítette a Donald Trump által közzétett hírt, bár csak annyit árult el, hogy a hónapok óta folyó egyeztetés célja a konfliktus normalizálása a két ország között.

A bejelentés nem sokkal azt követően sokkolta a sajtót, hogy amerikai tisztségviselők jelezték, az Egyesült Államok titkos tárgyalásokat folytatott Maduróhoz közel álló vezető politikusokkal. Nevük elhallgatását kérő washingtoni források arról számoltak be, Donald Trump elnök kormánya egyeztetett többek között a venezue­lai elnök egyik első emberével, Dios­dado Cabellóval, a kormánypárti nemzetgyűlés vezetőjével. A hír szerint az Egyesült Államok szövetségeseket keres Maduro belső köréből, hogy lehetővé tegye a hatalomátvételt – és cserébe vagyonuk zárolásának feloldását, illetve amnesz­tiát ígérhetett az együttműködő vezetőknek. Az 56 éves Cabello elutasította a vádakat, és hangsúlyozta hűségét Maduróhoz és a rezsimhez. Szakértők azt feltételezték, hogy a hírek megalapozatlanok, és a Trump-kormány csak pánikot akart kelteni a venezuelai vezető legbelsőbb köreiben.

Az elnök hátbaszúrásával vádolt Diosdado Cabello. Egyre több a kérdés a venezuelai elit körül
Fotó: Reuters

A bejelentés főként azért érdekes, mivel mindeddig a két ország között eszkalálódó konfliktusról lehetett csak hallani. Nicolás Maduro kormányát korábban Juan Guaidó ellenzéki vezető – egyben önjelölt elnök – próbálta megdönteni amerikai hátszéllel, ám a nagy nemzetközi támogatású fiatal politikus hazájában nem szerzett elegendő támogatást. Ezt követően az Egyesült Államok újabb gazdasági szankciókat rótt az egyébként is alapvető termékeket nélkülöző országra, ám ezzel sem sikerült kiugrasztania Nicolás Maduro elnököt a hatalomból. A hadsereg támogatását élvező chávista vezér ekkor beleegyezett, hogy tárgyalásokat folytasson az ellenzékiekkel, az egyeztetés több fordulóban zajlott norvég közvetítéssel, ám nem járt eredménnyel. Többször is felmerült az amerikai katonai beavatkozás lehetősége is, amelyet Trump nem zárt ki, ám a dél-amerikai lakosság körében nagy ellenállásba ütközött.

Az USA-barát venezuelai ellenzék még nem nyilatkozott az egyeztetésről, a Reuters hírügynökség információi szerint Washingtonba utaznak a héten. Az ENSZ adatai szerint már legalább négymillió ember hagyta el a harmincmilliós országot az évek óta húzódó válsághelyzet nyomán, amelyet már Dél-Amerika eddigi legnagyobb menekültválságának tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.