Magyarország és Ukrajna le akarja zárni a vitákat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt.

2020. 05. 29. 14:24
SZIJJÁRTÓ Péter; KULEBA, Dmitro
Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már júliusban sor kerülhet Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójára – diplomáciai értesüléseink szerint ez körvonalazódott a tegnapi, budapesti külügyminiszteri egyeztetésen, noha konkrét időpontot egyelőre nem jelentettek be. Addig júniusban a két ország három – kisebbségi, oktatási és gazdasági – munkacsoportban egyeztet a vitás kérdésekről. Mindenesetre Szijjártó Péter, a magyar tárcavezető és új ukrán kollégája, Dmitro Kuleba találkozója után érezhető volt a szándék, hogy a két ország fel akarja számolni a nézeteltéréseket. Ezek a kárpátaljai magyarság helyzetével, nyelvi és oktatási jogaival kapcsolatban alakultak ki az elmúlt években, és a magyar diplomácia emiatt nem teszi lehetővé Brüsszelben Ukrajna és a NATO nagykövetinél magasabb, azaz politikai szintű tanácskozásait. A viszony a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény, különösen az abban lévő nyelvi cikkely miatt romlott meg: hazánk kárpátaljai magyar szervezetekkel együtt elsősorban azt kifogásolja, hogy a jogszabály a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól kezdve elrendeli az áttérést az ukrán nyelvű oktatásra a tantárgyak többségénél. Ez – állítják – sérti a kisebbségek jogait.

Budapest és Kijev ezúttal új hangot üt meg. – Magyarország és Ukrajna megnyugtató módon le akarja zárni a vitákat – hangoztatta tegnap Szijjártó Péter, az pedig önmagában gesztusértékű, hogy Kuleba első hivatalos látogatása éppen a budapesti volt – ráadásul a repülőforgalom hiánya miatt 14 órás autóút után érkezett. – Amikor a kárpátaljai magyar közösség azt mondja, hogy rendben vannak a vitás kérdések, Magyarország feloldja a NATO–Ukrajna-tanácsülések blokkolását – közölte a magyar tárcavezető, hozzátéve, Kárpátalja a két ország közös sikertörténete lehet, ezért üdvözli, hogy az ukrán elnök és a kijevi kormány a régióban komoly infrastrukturális fejlesztéseket tervez. Kuleba a távirati iroda jelentése szerint elmondta, eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissanak a kapcsolatokban, megtalálják a kölcsönösen előnyös megoldásokat és továbbra is támogassák egymást.

– Zelenszkij az elmúlt egy évben a világ vezetőivel, valamint Magyarország kivételével Ukrajna minden szomszédjának vezetőjével találkozott már. Így eddig inkább annak volt jelentősége, hogy Orbán Viktor kormányfővel eddig nem jött létre a találkozója. A pénteki külügyminiszteri egyeztetést követően viszont bátran kimondhatjuk: a megbeszélésükre sor fog kerülni – mondta a Magyar Nemzetnek Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő. Az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa emlékeztetett, Zelenszkij a múlt héten, beiktatása első évfordulóján erősítette meg, hogy kész találkozni a magyar miniszterelnökkel, illetve egy memorandumot aláírni vele. Ezt hozta most Kuleba Budapestre, és a szövegében többek között szerepel, hogy a kárpátaljai magyarok történelmi és kulturális értéket képviselnek Ukrajnában.

A bolgárok is érdekeltek a reformban

– A bolgárok és a magyarok is arra törekednek, hogy maradjon bolgár és magyar többségű járás Ukrajnában a közigazgatási reform után – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett tegnap Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszterrel. A magyar tárcavezető azt írta: a bolgároknak is jelentős közösségük él Ukrajnában, így őket is érinti az ukrán közigazgatás átszervezése. Erről a kérdésről lapunk csütörtöki és pénteki számában írtunk, beszámolva arról is: Visk eredményes közbenjárásának köszönhetően a magyarok által is lakott településnek mégsem kell Huszthoz csatlakoznia, Beregszász pedig az első hírekkel ellentétben mégis járási központ maradhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.