Maszk mögé bújik a Fehér Ház, a kór a felső köröket is elérte

Trump fertőzéses esetek miatt előírta, hogy a Fehér Ház nyugati szárnyában kötelező a maszk.

2020. 05. 12. 19:54
US President Trump holds press briefing on coronavirus testing
epa08415792 US President Donald J. Trump speaks during a press briefing on coronavirus testing in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 11 May 2020. EPA/Oliver Contreras / POOL Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idő előtti nyitás szükségtelen szenvedést és haláleseteket idéz elő – ezt az üzenetet tolmácsolta a washingtoni szenátusnak Anthony Fauci, Amerika vezető járványügyi illetékese, nem először mondva ellent az elnöknek. Donald Trump korábban közölte, a szigorítások feloldását tartja szükségesnek, és ezt szorgalmazza a kormányzóknál, hogy az élet mielőbb visszatérhessen a megszokott kerékvágásba Amerikában. Mintegy 1,4 millióan fertőződtek meg a hivatalos adatok szerint a koronavírustól – a világon minden harmadik diagnosztizált beteg amerikai –, a vírushordozók számát ennek a sokszorosára teszik, mintegy 82 ezren pedig belehaltak a kórba – mindez népességarányosan is soknak számít a 330 milliós országban.

Fotó: MTI

De pár hét leforgása alatt 30 millióval nőtt a munkanélküliek száma, így számos szövetségi állam nyitásba kezdett, miközben, főleg a jobboldalon, a korlátozások gyorsabb feloldását követelik, a szabadságjogokra is hivatkozva. – A Fauci–Birx csapat félelemmel váltotta fel a hitet és kétségbeeséssel a reményt. A gyógyír az, ha megnyitjuk társadalmunkat és gazdaságunkat. Tartsák tiszteletben a szabadságunkat! – üzente Faucinak a Twitter mikroblogon Andy Biggs republikánus képviselő. Deborah Birx, szintén egészségügyi szakember, a Mike Pence alelnök vezette járványügyi munkacsoport másik országosan ismert illetékese. A tervek szerint a munkacsoportot a következőkben átalakítják, a hangsúly a nyitáson lesz.

Fauci figyelmeztetése így a háttérbe szorulók segélykiáltása, miközben naponta 20 ezer új koronavírusos beteget diagnosztizálnak az országban, a szenátusi meghallgatást online szervezték meg, miután kulcsszereplők – köztük a bizottsági elnök és Fauci is – önkéntes karanténban, otthon tartózkodnak. A kórban leginkább sújtott állam, New York demokratapárti kormányzója, Andrew Cuomo elismerte, nem lett volna szabad kötelezni az idősotthonokat a kórházból elbocsátott, még lábadozó betegek befogadására.

A kór a hatalom felső köreit is elérte. Trump a fertőzéses esetek miatt előírta, hogy a Fehér Ház nyugati szárnyában – ahol az elnök és legfontosabb munkatársai dolgoznak –, kötelező a maszk. Ez Trumpra és Pence-re nem vonatkozik. Az elnök optimista: mint sajtótájékoztatóján elmondta, minden amerikai, aki akarja, elvégeztetheti a vírustesztet, a kormány pedig eszközökkel segíti ebben a szövetségi államokat. A sajtóesemény kínos közjátékkal ért véget, és az elnököt utóbb rasszizmussal is megvádolták.

Trump rövidre zárta a CBS csatorna egy kínai-amerikai riporterének kérdését, amely arra vonatkozott, miért tartja a Covid-19 elleni harcot globális versengésnek? – Kérdezze meg Kínát! – felelte az elnök, mire a riporter visszakérdezett, azt gyanítva, származása miatt kapta ezt a választ. Trump tagadta ezt, és az elhangzottak alapján nem is támasztható alá a gyanúsítás. Washington hetek óta kommunikációs háborúban áll Pekinggel, az elnök gyakran hivatkozik Kína-vírusként a Covid-19-re.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.