Megkezdődik Theresa May utódjának megválasztási folyamata

A londoni fogadóirodák Boris Johnson volt külügyminisztert, a keményvonalas tory brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek.

Forrás: MTI2019. 06. 10. 7:42
British Prime Minister Theresa May will resign from office on 07 June 2019
epa07623629 (FILE) - British Secretary for Foreign Affairs Boris Johnson (L) and Britain's Prime Minister Theresa May (R) arrive for a working dinner meeting at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017 (reissued 04 June 2019). British Prime Minister Theresa May will resign from office on 07 June 2019, a position she assumed on 13 July 2016 determined to 'deliver Brexit'. In order to achieve that - as 'Brexit means Brexit' - and to strengthen her Conservatives party majority in parliament, snap elections were held but resulted in a coalition with the Northern Ireland's Democratic Unionist Party (DUP). May has failed multiple times to ratify her Withdrawal Agreement, the Brexit deal with the European Union in Parliament, since. The United Kingdom was officially due to leave the European Union (EU) on 29 March 2019 after the British government invoked the EU's Article 50 on 29 March 2017 to start the process dubbed 'Brexit'. A narrow majority of the British people on 23 June 2016 voted in a referendum that the United Kingdom shall leave the European Union. In a recent interview May stated her 'great regret' over not having been able to deliver Brexit. EPA/THIERRY CHARLIER / POOL ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET *** Local Caption *** 53545611 Fotó: THIERRY CHARLIER / POOL Forrás: MTI/EPA/THIERRY CHARLIER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kezdődik hivatalosan Theresa May brit miniszterelnök utódjának megválasztási folyamata. May pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről, ami miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig, vagyis várhatóan még legalább másfél hónapig ügyvezetőként ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

A Konzervatív Párt vezetői tisztségére hétfőn, brit idő szerint 17 óráig – közép-európai idő szerint 18 óráig – jelezhetik indulási szándékukat a képviselők az alsóházi konzervatív frakció szakpolitikai irányadó és végrehajtó testületének, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottságnak. Ez onnan kapta nevét, hogy az egykori alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba.

E frakciótestület hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának irányítása.

Az utódjelöltek hivatalos névsorát várhatóan már hétfő este közzéteszik.

A Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a vezetői tisztségre jelentkezőknek nyolc alsóházi képviselőtárs támogatását kell megszerezniük.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal kettőre szűkíti a jelöltek számát.

Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Az 1922 Bizottság ütemterve szerint a megválasztott utód július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, majd tájékoztatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 tagú, de a létszám a hétfő esti határidőig még bővülhet.

A londoni fogadóirodák Boris Johnson volt külügyminisztert, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek, de a legismertebb indulók között szerepel Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter, valamint Sajid Javid belügyminiszter és Michael Gove környezetvédelmi miniszter is.

Gove a hétvégén komoly bírálatok kereszttüzébe került, miután beismerte, hogy húsz évvel ezelőtt, még újságíróként kokaint fogyasztott egy általa rendezett házibulin a parti több résztvevőjével együtt. Az ügyet súlyosbítja, hogy szinte ugyanabban az időben, a The Times című konzervatív napilapban megjelent egy elítélő hangnemű cikke a magasan képzett középosztálybeli kábítószer-fogyasztókról. Gove az 1999-ben megjelent cikkben keményebb szankciókat szorgalmazott a droghasználókkal szemben. A kábítószer-ellenes társadalmi szervezetek a hétvégén képmutatással vádolták a konzervatív politikust.

Michael Gove a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elismerte, hogy a kokainfogyasztással jogi kihágást követett el, és mélységes sajnálkozásának adott hangot.

Hozzátette: szerencsésnek tartja magát, hogy annak idején nem került börtönbe az ügy miatt. Úgy fogalmazott, hogy több alkalommal is fogyasztott kábítószert, de ez nem vált szenvedélyévé.

Theresa May május 24-én jelentette be, hogy június 7-én távozik pártvezetői tisztségéből.

Ennek elsődleges oka azt volt, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas megállapodást és a hozzá kapcsolódó, 26 oldalas politikai nyilatkozatot, amely az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyrendszerét körvonalazza.

Theresa May – még távozásának bejelentése előtt – emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés eredeti, márciusi 29-ei határidejének meghosszabbítását. A jelenlegi Brexit-határidő az EU áprilisi döntése alapján október 31.

Mayt, aki hat évig belügyminiszter volt, a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás után választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így a kormány élére.

Elődje, David Cameron, aki a népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt, a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelme után lemondott, visszaadta képviselői mandátumát is és távozott a brit politikából.

Theresa May egyelőre nem jelezte, hogy júliusban várható tényleges távozása után ő is kivonul-e a parlamentből vagy helyet foglal a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának hátsó padsoraiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.