Merénylet a gízai piramisoknál

A merényletet az épülő Nagy Egyiptomi Múzeum­nál egy, az út mentén elrejtett robbanószerkezettel követték el. Az autóbusz mozgásban volt a robbanás pillanatában.

Magyar Nemzet
2019. 05. 20. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pokolgépes merényletet követtek el egy turistabusz ellen a gízai piramisok közelében lévő új egyiptomi múzeumnál vasárnap – jelentette az MTI. A merényletet az épülő Nagy Egyiptomi Múzeum­nál egy, az út mentén elrejtett robbanószerkezettel követték el. Az autóbusz mozgásban volt a robbanás pillanatában.

A merényletben legkevesebben tizenheten megsebesültek, egy részük külföldi, a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió úgy tudja, a sebesültek között tíz egyiptomi és hét dél-afrikai állampolgár van. Lapzártánkig nem jöttek értesülések halálos áldozatokról. Decemberben ugyancsak a gízai piramisok közelében egy buszrobbantásban három vietnami turista és egyiptomi idegenvezetőjük életét vesztette, további tíz ember pedig megsebesült.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam dzsihadistái ellen, főleg a Sínai-félsziget északi részén. A harcokban katonák és rendőrök százai vesztették életüket. Legutóbb múlt csütörtökön közölte az egyiptomi hadsereg, hogy legalább negyvenhét fegyveressel végeztek a Sínai-félsziget északi és középső részén.

Tizenheten sebesültek meg a vasárnapi támadásban
Fotó: MTI/EPA

A közlemény szerint a légierő 29 rejtekhelyet és 97 járművet semmisített meg, továbbá hatástalanítottak számos robbanószerkezetet, amelyet a terroristák a fegyveres erők ellen akartak használni. A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.

A térségben ezt ­követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet. A Reuters brit hírügynökség múlt havi elemzése szerint az Irakban és Szíriában önhatalmúlag kikiáltott kalifátusából kiűzve az Iszlám Állam gyengélkedik ugyan, de nem tette le a fegyvert, továbbra is biztonsági fenyegetést jelent számos országban.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője április végén azt mondta, Donald Trump amerikai elnök fontolgatja a Muszlim Testvériség terroristává nyilvánítását. A bejelentés alig három héttel azt követően történt, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Fehér Ház vendége volt. Egyiptomban a Muszlim Testvériséget már terroristaként tartják számon. Egy külföldi szervezet terroristává nyilvánítása lehetővé teszi, hogy a szervezet tagjait vagy a szervezetet bármilyen módon segítő egyéneket és vállalatokat, illetve más szervezeteket szankciókkal sújtsanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.