Nyelvi, kulturális akadályok a válságkezelés előtt

2020. 03. 23. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikák érik a belga kormányt, amiért megkésve kezdte meg az országban élő kisebbségek saját nyelven történő tájékoztatását a koronavírusról. A Belgiumban élő törökök között is egyre több a megbetegedés. Őket ismert belgák arra kérik: tartsák be a kormány karantén-intézkedéseit.

Míg Európa valamennyi állama éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy a lakosság egészét tájékoztassa a megelőzés fontosságáról, a koronavírus elleni küzdelem a multikulturális országokban integrációs tesztet is jelent. Belgiumban például csak a napokban kezdtek el azzal foglalkozni, hogy a török kisebbséget is bevonják a válságkezelésbe, miután kiderült: a flandriai Limburg tartomány egy kórház-komplexumában a koronavírusos páciensek mintegy fele török. „Talán csak volt egy nagyobb esküvő?” – ezzel a mondattal nyugtázta a helyzetet Bart Somers flamand liberális miniszter, aki szerint immár valóban elkezdtek dolgozni azon, hogy a bevándorló közösség is megfelelő útmutatásokat kapjon. A napokban török származású, ismert emberek töltöttek fel az internetre videóüzeneteket, amelyben otthonmaradásra és a kormány szabályainak betartására buzdítják a honfitársaikat.

Ezek közül Zuhal Demir – szintén török születésű – flamand miniszter Facebook bejegyzése keltette a legnagyobb feltűnést. A politikusasszony (épp a migrációellenes Új-Flamand Szövetség tagja) azt írta: nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy tudjuk, a török közösségen belül gyorsabban terjedhet a vírus. – A szociális élet sokkal mozgalmasabb, az emberek folyamatosan, előzetes bejelentés nélkül is átjárnak egymáshoz – írta a posztjában Demir, aki megosztott egy olyan videót is, amelyen egy török asszony beszél a genki kórházban tapasztaltakról. Mint elhangzik, az orvosokat is hideg zuhanyként érte a helyzet. „Felhívott egy török származású ápolónő, majd egy orvossal is beszéltem. Érdeklődtek, hogy betartjuk-e a karanténintézkedéseket. A mecsetek és kávézók zárva vannak, talán akadnak olyan találkozók, amelyekről nem tudunk? Ezt kérdezgették” – hangzik el a felvételen.

A Limburgot is magában foglaló Flandria jegyzi a több mint háromezer belgiumi koronavírusos megbetegedés zömét. A hatóságok arról viszont nem adhatnak ki hivatalos információt, hogy pontosan kik vagy melyik nemzetiséghez tartozók a fertőzöttek. A Zuhal Demir által közzétett videó alapján a török betegek zöme hatvan év feletti és nagy számban akadhatnak közöttük bányászok. A szövetségi belga kormány virológusát, Marc van Ranstot is megkérdezték az ügyről, de ő elutasította az integrációs kudarcról szóló vádakat, mondván: nincs bizonyíték arra, hogy a török kisebbség nem követte a kormány utasításait.

– A mecsetek is már bezártak március elején – érvelt Van Ranst.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.