Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

Mi, közép-európaiak 30 éve megmutattuk, hogy hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk – emelte ki a kormányfő Prágában elmondott beszédében.

Forrás: MTI2019. 11. 17. 13:36
Marking the 30th anniversary of the Velvet Revolution in Prague
epa08003260 Hungarian Prime Minister Viktor Orban talks during ceremony marking 30th anniversary of the Velvet Revolution in Prague, Czech Republic, 17 November 2019. The Czech Republic celebrates the 30th anniversary of the Velvet Revolution commemorating the events of 17 November 1989, when after the brutal suppression of a student demonstration at Narodni street, the communist leadership soon crumbled and the playwright and human rights activist Vaclav Havel became president shortly thereafter. EPA/MARTIN DIVISEK Fotó: MARTIN DIVISEK Forrás: MTI/EPA/MARTIN DIVISEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Európa jövője mi vagyunk
  • Hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk
  • Népeink sorsfonala sokszor fonódott össze az elmúlt ezer évben
  • Védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást
  • Közép-Európa ma nemcsak földrajzi fogalom, hanem politikai, gazdasági és kulturális valóság
  • Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy mi vagyunk Európa jövője, és készen is állunk erre a küldetésre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában, a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.

    A prágai Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen a kormányfő beszédében kiemelte:

    mi, közép-európaiak 30 éve megmutattuk, hogy hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk.

    Már nemcsak sorsunk, de céljaink is közösek, a közép-európai országok együttműködése a közép-európai emberek szívébe van írva, ezért az előttünk álló évek Közép-Európa, a V4 sikereiről fognak szólni – vélekedett.

    A miniszterelnök kifejtette:

    népeink sorsfonala sokszor fonódott össze az elmúlt ezer évben, a második világháború vége óta pedig sorsközösségben is élünk, mert 1945 után a csehek, a szlovákok és a lengyelek ugyanazt kapták jutalmul, mint amit mi magyarok kaptunk büntetésül, szovjet diktatúrát.

    A kormányfő felidézte: a nyolcvanas években a magyar fiataloknak a cseh és a lengyel antikommunista ellenállás volt a példa, amelynek segítségével a magyarok is hozzákezdtek a kommunista rendszer lebontásához.

    '68-asnak lenni gyökeresen mást jelent Nyugaton és Közép-Európában – emelte ki prágai beszédében Orbán Viktor
    Fotó: MTI/EPA/MARTIN DIVISEK

    Úgy vélte, ma már világos, hogy '68-asnak lenni gyökeresen mást jelent Nyugaton és Közép-Európában. A nyugati '68 felszámolná a szabad nemzetállamokon és keresztény kultúrán nyugvó európai világot, ezzel szemben a mi '68-unk éppen ezek visszaszerzését és megvédését akarja – fogalmazott. Hozzátette: a közép-európai '68 üzenete ma is az, hogy mi akarunk dönteni a saját sorsunkról, szabad nemzetként akarunk élni, nem pedig birodalmi tartományként vagy birodalmi alattvalóként.

    A kormányfő hangsúlyozta:

    közép-európai demokraták vagyunk, ezért védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást, mert ha lemondunk róla, azzal a demokráciának is vége lesz.

    Orbán Viktor szerint ma sem valami új ideológiai rendszerre van szükség, és ha javítani akarunk mai európai világunkon, akkor egyszerű emberi dolgokra van szükségünk. Arra, hogy saját közép-európai életünket élhessük, hogy tisztelhessük és megvédhessük családjainkat, élvezhessük szabadságunkat, szerethessük hazánkat. és büszkék lehessünk nemzetünkre – sorolta.

    A közép-európaiaknak van saját nyelvük, a szabadság, a függetlenség és az egymás iránti szolidaritás nyelve. Ez a nyelv az európai népek nagy családjában önálló és határozott hangot ad nekünk, és ennek köszönhető, hogy Közép-Európa ma nemcsak földrajzi fogalom, hanem politikai, gazdasági és kulturális valóság

    – hangoztatta a miniszterelnök.

    Közös kép is készült a prágai megemlékezés résztvevőiről
    Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

    A megemlékezésen felszólaltak a visegrádi országok miniszterelnökei, Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő, valamint Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke.

    Andrej Babiš: A bársonyos forradalom az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye

    Az 1989. novemberi bársonyos forradalom, a harminc évvel ezelőtt történt csehszlovákiai rendszerváltás az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye – jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök vasárnap Prágában, a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen. A prágai Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen a visegrádi országok kormányfői megemlékeztek arról a diáktüntetésről, amely kirobbantotta a bársonyos forradalmat. Babiš köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.