Otthonról szavazhatnak az elnökre az amerikaiak

Trump szerint, ha engednek a demokratáknak, többé nem választanak meg republikánust az országban.

2020. 04. 07. 6:50
null
Teljesen kiürült a nyüzsgéséről ismert Manhattan. A város, amely soha nem alszik, mégis elaludt? Fotó: MTI/EPA/Peter Foley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehet, Wisconsin a jövőt mutatja: miközben a vírushelyzet miatt számos helyen elhalasztották az előválasztásokat, ez a közép-nyugati szövetségi állam ma lebonyolítja azt – mégpedig teljes egészében levélszavazással. Amerika immár azon vitatkozik: megtarthatják-e a november 3-i elnök- és kongresszusi választásokat jórészt úgy, hogy a polgárok csak otthon ülnek, kitöltik a szavazólapot, aláírják a mellékelt titkosítószelvényt, majd postára adják voksaikat? Egyelőre az országot szinte teljesen leköti a Covid–19-járvánnyal való küzdelem – tegnapra a 400 ezerhez közeledett az amerikai vírusfertőzöttek száma, a halottaké pedig tízezer körül alakult –, de a jövőre is gondolni kell. Annál is inkább, mivel az alkotmány szerint jövő január 20-án a következő elnöknek le kell tennie az esküt; legyen az az újraválasztott Donald Trump vagy pedig demokratapárti ellenfele, minden bizonnyal Joe Biden volt alelnök.

Ám jelenleg beláthatatlan, mi vár még addig Amerikára. Trump tegnapra virradóra azt mondta, „már látjuk a fényt az alagút végén”, de ugyanazon a sajtóértekezleten Deborah Birx, a vírusharc egy illetékese ismételten arra hívta fel a figyelmet: a következő két hétben még jelentős mértékben emelkedhet a koronavírus-fertőzésben elhunytak aránya. New Yorkban – ahol naponta százak halnak meg a kórban – előbb június elejére halasztották az áprilisi előválasztást, majd gyorsan újabb három héttel elnapolták, annyira kilátástalan jelenleg a helyzet. Sorra halasztják az elővoksolásokat másutt is, illetve egyes államok csak levélben teszik azt lehetővé.

Teljesen kiürült a nyüzsgéséről ismert Manhattan. A város, amely soha nem alszik, mégis elaludt?
Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

De a két nagy párt arra számít, augusztusra helyreáll a rend. Erre utal, hogy a demokraták augusztus második felére tették át az országos elnökjelölő konvenciójukat, amely szinte biztosan Biden győzelmét hozza. Ugyanakkor lesz a republikánusoké; ez még inkább formalitás, csak ráüti a pecsétet Trump újraindulására. Biden most nemcsak azt javasolja, hogy a demokrata konvenciót a vírushelyzet miatt internetes konferencia formájában rendezzék meg, de azt is: nagy teret kellene adni a levélszavazásnak a november 3-i elnökválasztáson.

A módszer nem ismeretlen: a 2018-as kongresszusi választásokon 42 millióan voksoltak így, csakhogy a felmérések szerint ez a szavazási mód főleg a demokraták körében kedvelt. Demokrata politikusok – köztük Ron Wyden, akit 1996-ban egy kizárólag levélszavazásos időközi voksoláson választottak szenátornak – most a levélszavazást kiterjesztő törvényjavaslatokat fogalmaznak, miután sok helyütt például indokolnia kell a polgárnak, miért nem megy el a szavazókörbe. Ám a szenátust a kezükben tartó republikánusok nem támogatják a javaslatot, noha pénz lenne rá: a járvány miatt elfogadott 2400 milliárd dolláros élénkítőcsomagból 400 millió a választásokat hivatott segíteni. Trump szerint a levélszavazás számos lehetőséget ad a csalásra, és ha engednek a demokratáknak, „többé nem választanak meg republikánust az országban”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.