Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 13., vasárnap, Antal, Anett napja
HÍR TV - CIVIL KÖRA magyar kormány figyel a fiatalokra!
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/szekustisztek-ellen-indulhat-eljaras-romaniaban-9817946/

Szekustisztek ellen indulhat eljárás Romániában

Bűnvádi eljárás indulhat a Securitate ötven olyan volt tisztje ellen, akik gyerekek beszervezésével foglalkoztak. Az egykori román kommunista politikai rendőrség irattárát vizsgáló szervezet (CNSAS) által kezdeményezett eljárásról Csendes László, a CNSAS tagja számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportálnak.

– Ez egy nagyon szomorú történet. A szekusok tizenhárom-tizennégy éves gyerekeket sokszor úgy megtévesztettek, hogy azok nem is tudták, kivel állnak szóba. Beszervezték és rávették őket, hogy a szüleikről vagy a tanáraikról szolgáltassanak információkat a titkosrendőrségnek. Ez akkor is illegális volt, ezért most ötven ilyen tiszt irattartóját átadtuk a katonai ügyészségnek kivizsgálás végett

– mondta Csendes, hozzátéve: olykor a gyerekeket megfélemlítették a beszervezés előtt.

A Securitate irattárát vizsgáló szervezet magyar tagja megemlítette, hogy a jogászaik számba vették az elévülés problémáját is, hiszen három évtized telt el a romániai rendszerváltás óta.

– Voltak egyeztetések a katonai ügyészséggel is. Arra a következtetésre jutottak, hogy az emberiesség elleni cselekmények nem évülnek el

– hangsúlyozta Csendes László.

Korábban Germina Nagâț, a CNSAS egy másik tagja is nyilatkozott a kiskorúak beszervezésével kapcsolatban. A kutató tavaly ősszel a Ziare.com portálnak adott interjújában azt mondta, legkevesebb tízezerre tehető azon középiskolások száma, akiket 1989 előtt besúgókként használt a Securitate.

„Ha a Romániában akkor működő gimnáziumok számát vesszük alapul, s abból a dokumentumokkal bizonyított tényből indulunk ki, hogy mindegyik falusi vagy városi iskolában évente kötelező módon szerveztek be néhány tanulót besúgónak, akkor a tízezres számot nyugodtan megszorozhatjuk. Nyilvánvalóan nincs meg az összes dosszié a »tanulók soraiból kikerülő együttműködőkről«, ahogyan hivatalosan jelölték ezt a réteget”

– fogalmazott Germina Nagâț. Beszámolója szerint a kiskorúak formanyomtatvány jellegű vállalásokat írtak alá. – Egyes tisztek akár három-négy tanulót is beszerveztek egy iskolából – mondta a Securitate irattárát vizsgáló szervezet tagja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

A halogatás átka

Karácsonyék tovább fokozzák a zűrzavart
Az sem szolgálja a közlekedést, hogy egyszerre zárják le a Lánchidat és a pesti alsó rakpartot.

Interjú

Király Gábor saját kezűleg vágta a papírfecnit a B középnek
A rekorder nem félti Marco Rossi válogatottját az Eb-től, és a Bayern München legendájával üzenget.
Lukaku a gólja után egy kamerán keresztül egyből Eriksennek üzent
A labdarúgó Európa-bajnokságon, a B csoport első fordulójában: Belgium–Oroszország 3-0.

Poszt-trauma

Ha ők csinálják, akkor oké
Nekik szabad hirdetési kampányra és konzultációra szórni a pénzt.

Poszt-trauma

Szabó Tímea lincshangulatot szít
A szélsőséges politikus Facebook-posztjában erőszakra buzdít lapunk vezetői ellen.

Poszt-trauma

Klímakatasztrófa érte Karácsonyt
„Szálljanak ki, és menjenek gyalog!”

Aktuális

Új kocsival indulhat a gyermekmentés Balatonlellén és környékén
Immáron 14. szezonjukat kezdték meg szombaton a gyermekmentők Balatonlellén. Egész nyáron a város és 60 kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját.

Fricz Tamás blogja

Szóval nincs a pápával semmi baj?
Ferenc pápa ideológiai tevékenysége egyre inkább egy irányba mutat, s ahelyett, hogy egyesítene, inkább politikailag megosztja a híveket.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!