Szíriában Idlíb városa felé nyomultak előre a kormányerők, sokan meghaltak

A szír kormányerők és szíriai lázadók tucatjai vesztették életüket az elmúlt 24 órában az elmúlt napok heves bombázásait követő szárazföldi harcokban, miközben a kormányerők előrenyomultak a felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító északnyugati Idlíb tartomány azonos nevű székhelye felé.

Forrás: MTI2019. 12. 20. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint a szír hadsereg egységei számos várost és területet foglaltak el a tartomány déli részén. „Számos terroristát megöltek vagy megsebesítettek az összecsapások következtében” – jelentette a SANA, amely azonban nem szolgált számadatokkal, sem arról szóló információkkal, hogy voltak-e veszteségek a kormányerők soraiban.

A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a szír csapatok és a velük szövetséges milíciák legalább 30 tagja esett el, miközben a második oldalon, a lázadók és dzsihadisták soraiban 51 harcos lelte halálát.

Egy meg nem nevezett szír katonai forrás az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a kormányerők 11 négyzetkilométert haladtak előre a hadműveletek december 19-i újraindulását követően az orosz katonai támogatásnak köszönhetően. Előzőleg, augusztus 31-től tűzszünet volt.

A Reuters hírügynökség pénteken ottani lakosokra és mentést végző munkásokra hivatkozva jelentette, hogy ezrek menekültek a török határhoz a felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító tartományban a szír kormányerők és orosz szövetségeseik által folytatott heves légicsapások miatt. Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtöki közlése szerint mintegy 50 ezren menekültek el Idlíbben. Az államfő ugyanakkor nem tért ki arra, hogy a menekülők bármelyike is belépett-e Törökországba.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Hama és Idlíb tartományban a felkelők ellen, előbbi tartományt már csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők. Az OSDH szerint eddig legalább 1315 civil, köztük 335 gyerek lelte halálát az offenzívában, amely miatt százezrek menekültek el otthonaikból.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.