Trump hívei betörtek a Capitoliumba a Joe Biden győzelmét hitelesítő ülés közben

Voltak, akik bejutottak az épületbe, most rendőrség védi a Joe Biden elnökségének jóváhagyása szándékával összegyűlt képviselőket.

Magyar Nemzet
2021. 01. 06. 21:19
Supporters of U.S. President Donald Trump clash with police officers in front of the U.S. Capitol Building in Washington
USA-ELECTION/PROTESTS Fotó: Stephanie Keith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a washingtoni Capitoliumban összeült a kongresszus, hogy az elektori szavazatok nyomán jóváhagyják Joe Biden elnökségét, Donald Trump hivatalban lévő elnök hívei ostromolni kezdték a törvényhozás épületét. Az épületet lezárták, a képviselőket és szenátorokat rendőrök védik a hivatalban lévő elnök feldühödött támogatóitól.

Trump egyébként alig egy órája tartott beszédet a híveinek, amelyben egyértelművé tette: sosem fogja elismerni Joe Biden választási győzelmét. Ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t, hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

(Fotók: Reuters, MTI)

Ahogy azonban arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az egyébként az elnök egyik legfontosabb bizalmasának számító Mike Pence – Trump nyomásgyakorlásával szembeszállva – megtagadta, hogy akadályt gördítsen Joe Biden elnökségének kongresszusi jóváhagyása elé.

Pence azzal érvelt, hogy az amerikai alkotmány legitimációját ásná alá, ha Trump elvárásai szerint cselekedne.

Közben a The New York Times azt írta, Mike Pence-t és a többi törvényhozót is evakuálni kellett az épületből. Erről Nancy Pelosi, a demokrata többségű képviselőház elnöke is megosztott egy videót.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Trumpot éltető tömeg megakasztotta Joe Biden elnökségének kongresszusi jóváhagyását.

(Fotók: Reuters, MTI)

A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz tüntető ellen, és erősítést kértek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.