Útlevelet keres az ISIS mátkája

Szívfájdítónak nevezte a brit belügyminisztérium döntését Shamima Begum, az egykori brit diáklány, miszerint elveszik tőle brit útlevelét. A lány kitart amellett, hogy nincs bizonyíték ellene, s haza akar térni Londonba, miközben a brit társadalom gyakorlatilag egy emberként utasítja el hazatérését. A jogi útvesztőben új állampolgárságot keresnek a jelenleg is Szíriában tartózkodó 19 éves lánynak, aki nem adja fel a küzdelmet.

2019. 02. 21. 12:18
null
Shamima szívesen lenne holland állampolgár is Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazságtalannak tartja a brit belügyminisztérium döntését Shamima Begum, aki cifra jogi útvesztőbe került, de mégis körbe van bástyázva jogokkal. A brit kormány úgy döntött, Shamima Begum­tól megvonják az állampolgárságot, mivel Szíriába távozása és az Iszlám Állam terrorszervezethez való csatlakozása hazaárulással egyenértékű. Ezt vitatja a 19 éves nő, aki szíriai látogatása során házasságot kötött egy másik Iszlám Állam-harcossal, aki holland állampolgár, s jelenleg a hírek szerint egy börtönben várja sorsa alakulását.

Begum családja azt tervezi, hogy megfellebbezi a belügyminisztérium döntését, de nem zárható ki, hogy holland útlevélért folyamodik. Ez utóbbi terv nem kecsegtet sok reménnyel a szigorú holland szabályozás miatt, Amszterdam egy holland férj esetén is megköveteli, hogy Begum évekig Hollandiában éljen, és a nyelvet is ismernie kell, de a lehetőség mégis fennáll. „Talán holland állampolgárságért folyamodhatok. Esetleg a férjemet hazaküldik Hollandiába, letölteni a büntetését, én pedig megvárhatom őt” – latolgatta lehetőségeit a fiatal nő.

London úgy érvel, hogy elvehetik a hazaáruló állampolgárságát, mivel más állam útlevelére is jogosult az illető, így nem lesz feltétlenül hontalan. Shamima Begum a sajtó szerint bangladesi származású, így az ottani törvények értelmében a nő is kérvényezheti az ázsiai ország papírjait, bár a BBC úgy tudja, soha nem járt Bangladesben. A nő ügyvédje felvette a kapcsolatot Bangladessel, ám Dakkában jelezték, fogalmuk sincs arról, ki is Shamima Begum.

Shamima szívesen lenne holland állampolgár is
Fotó: Facebook

A brit állampolgársági törvény úgy rendelkezik, visszavonható valakitől az állampolgárság, ha a belügyminisztérium így tartja a közjóra nézve megfelelőnek, s nem válik az említett személy hontalanná. Mivel a britek úgy tartják, Begum Bangladestől kaphat útlevelet, ha kérvényezi, a maga oldaláról jogszerűnek tartja a döntést.

Jogi szakértők azonban rámutattak, az ügy akár éveken át is húzódhat különböző bíróságok között, s akkor még szó sem esett Shamima Begum néhány nappal ezelőtt született gyermekének jogi státusáról, amely még anyja ügyénél is bonyolultabb. A gyermek ugyanis még azelőtt született, hogy anyjától megvonták volna a brit állampolgárságot, így elvben jogosult a brit útlevélre, s mivel őt nem tekintik veszélyesnek a társadalomra, jó eséllyel meg is kapná azt. Shamima Begum ügyéhez hasonló esetek ezreivel fog szembesülni több európai állam a nagyon közeli jövőben, amikor befejeződik az Iszlám Állam utolsó bástyájának ostroma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.