Vakcinafejlesztésre gyűjt adományt az EU

2020. 05. 04. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós kezdeményezésre nagyszabású donorkonferencia kezdődik ma délután Brüsszelben: a cél, hogy 7,5 milliárd eurót gyűjtsenek össze a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséhez, illetve a fertőzés minél átfogóbb kutatásához. Az online esemény házigazdái Olaszország, Franciaország és Németország lesznek, de olyan nem uniós államok, mint Norvégia vagy az Egyesült Királyság, illetve a G20 országcsoportot jelenleg elnöklő Szaúd-Arábia is felajánlásokat tesznek majd. A sorból nyilvánvalóan hiányzik a vakcinakutatásban is élharcos Egyesült Államok. Az amerikaiak potenciális segítségéről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy friss interjúban azt mondta: nagyon reméli, hogy a washingtoni kormányzat így vagy úgy, de hamarosan elkezd együttműködni Európával járványügyben.

A maga is orvos végzettségű Von der Leyen egyébként korábban is burkoltan üzent az USA-nak, és számos alkalommal beszélt arról, hogy amennyiben sikerül kifejleszteni a koronavírus elleni vakcinát, nem szabad, hogy az kizárólag a gazdagabb országok kezére kerüljön, vagy az oltóanyagot egyetlen állam sajátítsa ki magának. A nemzetközi szereplőket is felvonultató konferencia is leginkább ezt a törekvést szemlélteti: az összegyűjtendő 7,5 milliárd eurós összegből négymilliárdot fordítanának vakcina-fejlesztésre. – Idővel ennél is több pénzre lehet szükségünk – ezt szintén a bizottsági elnök hangoztatta az eseményt megelőzően.

Felajánlásokat természetesen nemcsak kormányoktól, hanem más nemzetközi szereplőktől is várnak, mindazonáltal a német és francia vezetés, valamint az EU-t már elhagyó britek is bejelentették, hogy hozzájárulnak a kampányhoz. Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és a koronavírusos megbetegedést nemrég maga mögött hagyó Boris Johnson brit miniszterelnök is felszólalnak az online eseményen.

Magyarországról szintén segítséget várnak a szervezők. Itthon a Portfólió portálon jelent meg többek között a Von der Leyen, Macron és Merkel által jegyzett véleménycikk a témában. Ebben azt írták: „A pénz azt szolgálja, hogy a lehető leggyorsabban olyan diagnosztikai eszközöket, kezeléseket és vakcinákat fejlesszünk ki és alkalmazzunk a lehető legtöbb ember esetében, amelyek segítségével legyőzhetjük a világjárványt.

Ha sikerül olyan oltóanyagot kifejlesztenünk, amelyet a világ állít elő az egész világ számára, azzal olyan terméket hozunk létre, amely egyedülálló módon szolgálja a közjót a 21. században. Partnereinkkel együtt kötelezettséget vállalunk arra, hogy a vakcinát mindenki számára elérhetővé, hozzáférhetővé és megfizethetővé tesszük.”

Az esemény ma délután háromkor kezdődik, és késő délután már pontosan tudni lehet majd, hogy mekkora összeget sikerült összegyűjteni. A 7,5 milliárdos célkitűzést az uniós bizottság azzal indokolja, hogy jelenleg ekkora lehet a globális forráshiány a járványügyi kutatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.