Visszaült az iskolapadba a svéd aktivistalány, Greta Thunberg

Az egyéves kihagyását Thunberg javarészt azzal töltötte, hogy világszerte lobbizott a szigorúbb klímapolitikáért.

Magyar Nemzet
2020. 08. 25. 16:10
Swedish environmental activist Greta Thunberg takes part in a protest claiming for urgent measures to combat climate change in Paris
16-year-old Swedish environmental activist Greta Thunberg and Anuna De Wever, a Belgian climate student activist, take part in a protest claiming for urgent measures to combat climate change, in Paris, France, February 22, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer - RC1B7F0595C0 Fotó: Philippe Wojazer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év kihagyás után visszatért az iskolapadba Greta Thunberg. A svédek klímaaktivistája minderről a közösségi oldalain számolt be tegnap. Egy az Instagram képmegosztóra feltöltött fotón hátán iskolatáskával, épp biciklivel indul az óráira. – Egyévnyi szünet után újra az iskolában! Nagyon jó érzés! – kommentálta a képet a tinédzser. Thunberg iskolaválasztásával kapcsolatban a svéd sajtó is csak találgat: mint írták, az aktivizmusával világhírnévre szert tett lány valószínűleg szülővárosában, Stockholmban folytatja majd a középfokú tanulmányait. A skandináv államban a héten ért véget a nyári szünet.

Az európai lapok megjegyezték azt is: a koronavírus gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy a Thunberg mögött álló népes diákmozgalom a nyáron tömeges megmozdulásokat szervezzen, így a tinédzser egy ideje már nem hallatott magáról. A politikai aktivizmustól mindenesetre biztosan nem búcsúzik: még múlt héten is a német EU-elnökséget levezénylő Angela Merkel kancellárral tárgyalt az uniós klímacélokról. Ezt megelőzően pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadta őt és diáktársait. Thunberg az új biztosi kollégium egyik ülésére is meghívást kapott még márciusban, a pandémia európai berobbanása előtt.

A svéd tinédzser nevéhez köthető a Fridays for Future (Péntekek a jövőért) világméretű mozgalom, amely keretében a fiatalok – még a járvány előtt – a saját jövőjükért tüntettek az iskolai órák idején. Thunberget főleg a politikai spektrum balliberális oldalán bálványozzák, így a jobboldalról és konzervatív közéleti szereplőktől az utóbbi időben több alkalommal is megkapta, hogy valóban az iskolapadban lenne a helye. Az egyéves kihagyását Thunberg javarészt azzal töltötte, hogy világszerte lobbizott a szigorúbb klímapolitikáért. Emlékezetes, hogy tavaly nyáron napelemes vitorlással kelt át az Atlanti-óceánon és érkezett meg New Yorkba, ahol az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján is felszólalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.