Szépprózanapok Balatonfüreden

2019. 02. 15. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kortárs írók, remek könyvek, derűs hangulatot sejtető Lyukasóra Lackfival, Jókai-album-bemutató. Egyebek mellett ezekkel készül Balatonfüred a ma kezdődő háromnapos szépirodalmi ünnepre. A Jókai Mór születésnapja köré szervezett irodalmi programsorozat első napján Száraz Miklós György Székelyek című művelődéstörténeti kötetéről beszélget az íróval Cserép ­László. Szilas Miklós Amíg másokkal voltunk című könyvének szerzői bemutatóján Babits Szegedről, Jókai a bujdosásából, Bessenyei György a pusztuló Tiszabercelről „néz majd ránk”.

A továbbiakban könnyed műveltségi kvízjátéknak ígérkezik Lackfi János és költőtársai Lyukasórája, és új kezdeményezés lesz az „írói tehetségpróba”, itt középiskolás fiatalok Esterházy Péter Ottlik-lapjának mintájára írják majd le egy A4-es papírlapra Jókai A magyar Tempevölgy című novelláját.

A szépprózanapok irodalomtörténeti érdekességének számít az a rendezvény is, amelyen Csorba Csilla művészettörténész és Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója mutatja be az író emlékét őrző füredieknek az Egy ember, akit alig ismerünk című Jókai-albumot. A Magyar Írószövetség Választmánya kezdeményezte, hogy 2018-tól február 18-án, Jókai Mór születésnapján, évente rendezzék meg a Magyar széppróza napját. A múlt évben az ország 69 településének 51 intézményében tartott, 105 szépprózanapi rendezvénynek 126 író vendége volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.