Középpontban a kritikus

A Studio 5 zeneszerző csoportot két évvel ezelőtt alapította öt fiatal alkotó többek között azzal a céllal, hogy közelebb vigyék a kortárs komolyzenét az érdeklődőkhöz.

Izsó Zita
2019. 03. 08. 16:00
null
A zeneszerző csoportot 2017-ben alapították Forrás: Studio 5
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Studio 5 zeneszerző csoportot két évvel ezelőtt alapította öt fiatal alkotó – a jelenlegi tagok: Varga Judit, Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád és Virágh András Gábor – többek között azzal a céllal, hogy közelebb vigyék a kortárs komolyzenét az érdeklődőkhöz.

– Két évvel ezelőtt, 2017 februárjában tartottuk a bemutatkozó koncertünket a Zeneakadémián. Egy különlegesebb, a hagyományos kortárs zenei megjelenéstől és előadói gyakorlattól eltérő hangversenyt szerettünk volna tartani – mondta el lapunknak ­Virágh András Gábor Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, orgonaművész. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tematikus koncerteket tartanak, és nemcsak az egyes darabok szólalnak meg, hanem minden alkalomra kitalálnak valami mást is, ami érdekelheti a közönséget és ami közelebb hozhatja hozzájuk a kortárs zenét.

„Ezek a koncertek általában viszonylag rövidek, egyórásak, és elég változatosak ahhoz, hogy fenntartsák az emberek figyelmét. A célunk az, hogy magasabb stimulációs szintet érjünk el, mint ami egy szokványos koncertre jellemző” – tette hozzá Kutrik Bence zeneszerző.

A Studio 5 következő, szombati koncertje különösen izgalmas lesz, hiszen ezúttal a kritikus kerül a középpontba. A Kritikán felül című szerzői est vendége Molnár Szabolcs zenetörténész, kritikus lesz, akinek az alkotócsoport tagjai kérdéseket fognak feltenni, s természetesen elhangzanak majd a zeneszerzők művei is.

– Lényegében interjút fogunk készíteni Molnár Szabolccsal a saját darabjainkról, illetve a korábbi szerzeményeinkről írt kritikákkal kapcsolatban fogunk feltenni neki kérdéseket. Szándékaink szerint nagyon konkrét, adott esetben kicsit talán provokatívnak is mondható kérdések hangzanak majd el, hogy mindenkinek élvezetes és érdekes legyen a beszélgetés – mondta el Kutrik Bence.

A zeneszerző csoportot 2017-ben alapították
Fotó: Studio 5

Az est folyamán a jelenlévők megismerhetik a kritikus szemléletét, gondolkodását, betekintést nyerhetnek az általa végzett munka folyamatába, s még többet megtudhatnak a Studio 5 szerzőinek alkotásairól is. A csoport egyébként az elmúlt két évben nagyon jól működő csapattá formálódott: ­Virágh András Gábor lapunknak elmondta, hogy a közös munka esetenként alkotóként is inspirálja a csoport tagjait új művek megírására.

– Erre egy egészen konkrét példát is tudok mondani: tavaly szeptemberé­ben volt egy estünk Varró Dániel költővel és a Szeged Trombone Ensemble-­lal közösen, amire a szerző verseire írtunk harsonadarabokat – hangsúlyozta Virágh András Gábor. Hozzátette: most is lesznek olyan szerzemények, amelyeket korábban sehol sem szólaltattak meg: Varga Judit és Solti Árpád darabjai szombaton lesznek először hallhatóak.

A koncerten különleges művek hangzanak majd el, Kutrik Bence Rituale című darabját például az International Rostrum of Composers szemlén, 2018-ban, az európai rádiók számára lejátszásra ajánlott legjobb művek közé választották. Kuriózum még az Alberto Alessio Bembe című, a Bartók-zeneszerzőverseny Studio 5-különdíjas szerzeménye is, amelyet Kovács Gergely zongoraművész ad elő.

Elhangzik majd Bella Máté Visions, Virágh András Gábor Tetra, Solti Árpád Amit szívedbe rejtesz, valamint Varga Judit Escapex 2 című műve is. A koncertet Káli Gábor fogja vezényelni. A Studio 5 közös munkája természetesen a mostani, ötödik koncertjük után is folytatódik: a tagoktól megtudtuk, hogy már az őszi, illetve a jövő tavaszi megjelenéseiket is elkezdték szervezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.