Fellendítik a balkáni világzenét

Munkatársunktól
2019. 07. 10. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős esemény következett be a magyar világzenei szcénán: a Hangvető vezetésével és az Európai Unió támogatásával a Nyugat-Balkán világzenei fejlesztése érdekében Most néven alakult meg a több országot átfogó konzorcium, amely az EU Kreatív Európa programjának egyik idei kiválasztottja lett. Magyar pályázó konzorciumvezetőként korábban sosem nyert az unió legfontosabb kultúratámogatási programjából.

A Most (ami magyar jelentése mellett szláv nyelveken hidat, angolul pedig a fokozás felsőfokát jelöli) komplex fejlesztési terv a Balkán világzenei piacának fellendítésére; a költségek felét a Kreatív Európa program állja, a másik felét pedig a konzorciumi tagoknak kell előteremteniük.

A program célországai Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia, Románia és Bulgária, illetve ezek kapcsolatai Európa többi részével. A program célja, hogy ezeken a területeken pótolja a megfelelő zenei infrastruktúra hiányát, támogatási programokat hozzon létre, segítse a koncertszervezéseket, valamint segítsen visszaállítani a megszakadt világpiaci kapcsolatokat. A program részeként képzések, csere- és gyakornoki programok, vásárok, fesztiválok segítik majd a régió zenészeit.

A Hangvető vezette konzorcium tagjai többek között a brüsszeli művészeti központ, a Bozar, az újvidéki Exit fesztivál és vele Újvidék 2021-es Európa kulturális fővárosa projektje, Temesvár esedékes kulturális főváros rendezésért felelős projektcége, az albán Fustanella és a bolgár Zenith fesztivál. A Most programban kiemelt szerepet kap az Európai kulturális fővárosok hálózata, így természetesen Veszprém (2023) is.

A négymillió euró értékű program várhatóan az idei utolsó negyedévben kezdődik és négy évig tart, a tervek szerint ez idő alatt a térség megtöbbszörözheti jelenlegi világzenei exportjának potenciálját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.