Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Két párhuzamos esemény látogatható egy teljes hétig a váci folyóparton

Akik olyan programra vágynak, ahol a zene mellett a színház is jelen van, ráadásul csodálatos természeti környezetben, azoknak ezen a héten ideális úti cél Vác.

Magyar Nemzet
2019. 07. 02. 14:33
Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus is fellép Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik olyan programra vágynak, ahol a zene mellett a színház is jelen van, ráadásul csodálatos természeti környezetben, azoknak ezen a héten ideális úti cél Vác, ahol mindjárt két fesztiválba is belecsöppen a látogató. A Filharmónia Magyarország szervezte 35. Régi zenei napok már múlt szombaton elkezdődtek, és egy teljes héten keresztül, július 6-ig bűvölik el a barokk muzsika szerelmeseit. Számos izgalmas program közül lehet választani, lesz zene, tánc, irodalom és játék. Az érdeklődők találkozhatnak az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal, a Capella Savaria Zenekarral, Für Anikóval és Becze Szilviával, valamint a négy régi zenei professzorral: Vashegyi Györggyel, Lax Évával, Bernhard Forckkal és Nicholas Parle-al.

A régi zenei napokkal mondhatni majdnem párhuzamosan egy másik élmény is ígérkezik a váci Duna-parton, alig fél órára a fővárostól, hiszen hetedik alakalommal rendezik meg a VéNégy fesztivál és színházi találkozót július 4. és 7. között. Ebben az időszakban a legismertebb hazai és a V4-es országokból érkező fiatal zenekarok koncertjei mellett nemzetközi színházi előadásokkal, utcaszínházi produkciókkal, közösségi programokkal várják a közönséget. A visegrádi négyek országaiból érkező fiatal tehetségeket is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, Csehországból az I Love You Honey Bunny, Szlovákiából a Don’t Trust Butterflies, Lengyelországból a The Fruitcakes ad koncertet, míg hazánkat az NKA Hangfoglaló program támogatásával a DLRM, az Ohnody, a Carson Coma és a The Pontiac képviseli.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus is fellép
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A VéNégyen a klasszikus fesztiválprogramokat nemzetközi színházi előadásokkal egészítik ki. Július 4-én a kaposvári Csiky Gergely Színház, másnap a Slovácké Színház társulata, július 6-án a kassai Na Peróne Színház, majd a lengyel Chorea Színház előadása érkezik Vácra. A négy ország színészei már június 24-től Vácon vannak, ugyanis két héten keresztül Blaskó Borbála irányításával közösen dolgoznak.

A kormánynak fontos, hogy a fesztiválok a nemzeti kultúra bemutatásának terei is legyenek, ezért támogatják a vidéki események kulturális programjait. Az állami támogatást az elmúlt négy esztendőben megháromszorozták, idén 750 millió forintot kapnak a fesztiválok vidéken országszerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.