Szerb kulturális központ Mórahalmon

Szijjártó Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországot és Szerbiát összekötik kisebbségei, amelyeket a két ország nem feszültségforrásnak, hanem erőforrásnak tekint.

Forrás: Magyar Nemzet2019. 07. 09. 10:54
null
Előadások és tárlatok rendezésére biztosít helyszínt Fotó: MTI/Kelemen Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány folyamatosan növeli a szerb kisebbségnek nyújtott támogatást, amely idén elérte a 2,5 milliárd forintot. Erről Szijjártó Péter beszélt tegnap, amikor átadták a Kolo Szerb Kulturális Központot Mórahalmon. Az ezer négyzetméteres alapterületű, négyszáz fő befogadására alkalmas komplexum a magyar–szerb Színes együttműködés címet viselő határ menti projekt keretében, uniós támogatással épült.

Előadások és tárlatok rendezésére biztosít helyszínt
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországot és Szerbiát összekötik kisebbségei, amelyeket a két ország nem feszültségforrásnak, hanem erőforrásnak tekint. Ez a szemléletmód különösen fontos akkor, amikor a Kárpát-medence bizonyos országaiban a már megszerzett kisebbségi jogok elvétele, megsértése zajlik. Szerbia olyan kisebbségvédelmi modellt épített fel, amely egész Európa számára követendő példaként szolgálhat – mondta a politikus.

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter köszöntőbeszédében azt mondta, a kulturális központ megnyitása bizonyítéka annak, hogy a magyar–szerb kulturális kapcsolatok napról napra erősödnek. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság mellett a határon átnyúló projekteknek fontos területe a kultúra, és bízik benne, hogy a Kolo központ testvérintézménye Palicson az év végéig megnyitja kapuit.

A Kolo Szerb Kulturális Központ földszintjén előadóterem található, az emeleti kiállító- és társalkodótér külön rendezvények, tárlatok megrendezésére biztosít helyszínt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.