Átértelmezett viszonyok

Iskolai ellenőrző könyveink régi fordulata – Családi okok miatt – sugallta a címét a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kiállításának, ami november 3-ig tekinthető meg.

Gőz József Miklós
2019. 08. 27. 11:16
null
Régi tárgyakat és új képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak Forrás: Modem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iskolai ellenőrző könyveink régi fordulata – Családi okok miatt – sugallta a címét a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kiállításának, ami november 3-ig tekinthető meg. A család tárgyköréből láthatunk régi tárgyakat, új képzőművészeti alkotásokat, videókat, fényképeket s írásos anyagokat. Ezek mutatják a mai korban átértelmezett új viszonyunkat a társadalom legkisebb sejtjeihez, a családokhoz. Mert közhely – de igaz –, hogy már a család sem a régi. Most nem a szélsőséges, ránk tukmálandó, genderelmélettel kapcsolatos felfogásokról beszélek, hanem arról, hogy különböző okokból a következő generáció egy része az eddigieknél jóval több időt tölt a család közös fedele alatt. Erre már a kiállítás első terében is felhívják a figyelmünket, majd hirtelen a családon belüli erőszak témakörében találjuk magunkat.

Itt széles körét kapjuk a bántalmazás fokozatainak, többek között arról is informálnak bennünket, hogy az elkövetők nyolcvan százaléka férfi, s arról is, hogy a húszszázaléknyi hölgynek a kilencven százaléka volt maga is bántalmazás szenvedő alanya. Ezek után alig hat meglepetésnek, hogy a családi élet ábrázolásában a halál, a gyász következik. De nem. Arról van szó mindössze, hogy visszafelé indultam el a kiállításon. A helyes irányba indulva aztán azt is megtudom: van megoldás. Az itt elhelyezett prospektusok közül ötöt a NaNe, egyet a debreceni családvédelmi és gyermekjóléti központja jegyez. Mindez a családkonstrukció változásait bemutató első részben látható.

Régi tárgyakat és új képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak
Fotó: Modem

A másodikban költők vallanak a családról. E vallomások inspirálására hat, különböző művészeti ágban otthonos alkotó önállóan is megálló műveket készített. Itt rendeztek be egy régi karosszékből, kávéspohárból, csikktartóból összeállított, tévénézésre szol­gáló szobasarkot is, ahol a készülék amatőr családiesemény-filmek kockáit idézi fel a hatvanas évekből. A harmadik teremben képzőművészek alkotásait láthatjuk, akik eddig is foglalkoztak már a család témakörével. Mindezt régi és újabb használati tárgyakkal illusztrálva. Az utolsó térben Debrecenhez kötődő családok történetét ismerhetjük meg, családi fotókon keresztül.

A kiállítás egyik emlékezetes darabja Szász Lilla filmje nagyszüleiről. Egy leépülőben lévő nagyapa és egy magát sokkal jobban tartó nyolcvanéves nagymama szeretetteljes ábrázolása. A történet vége a szerző szövegéből világlik ki: a nagymama halt meg először. Bizony, nem tudhatjuk előre, ki távozik elsőnek a családból, a világból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.