időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós

Forrás: MTI
2019.12.09. 12:33

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Zágrábban horvát kollégájával, Nina Obuljen-Koržinekkel, ezt követően pedig aláírták a magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást.

Kásler Miklós a közös sajtótájékoztatón elmondta: a horvát miniszterrel megállapították, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolatok az utóbbi időben rendkívül dinamikusan fejlődtek az előadóművészet, az örökségvédelem területén, a nemzetiségi oktatási kérdésekben és annak a kulturális vonatkozásiban is.

Mint mondta, a most az aláírt megállapodás a régebbihez képest kibővítette az együttműködési területeket, amelynek kiváló apropója az, hogy Horvátország január elsejétől átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Ennek keretében több közös rendezvényre kerülhet sor – húzta alá.

Külön kiemelte a teljesen új együttműködési területet, a közös régészeti stratégiát, amelyen belül a legkorszerűbb technikák és technológiák meghonosítását, valamint együttes alkalmazását említette például az archeogenetika területén.

Nina Obuljen-Koržinek köszönetet mondott a kiváló együttműködésért a nemzeti kisebbségek kulturális programjainak védelme és elősegítése területén úgy Horvátországban, mint Magyarországon. A horvát kisebbség tekintetében a pécsi Horvát Nemzeti Színházat emelte ki.

A horvát tárcavezető két nagyszabású kiállítást említett, amelyet Budapesten rendeznek meg a Horvátország EU-elnöksége alatt: a Kraljević-kiállítás márciusban lesz látható a budapesti Várkert Bazárban, míg a Horvát-magyar képzőművészeti örökségről a 12-20. századig című kiállítás, amely áprilistól lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kásler Miklós horvátországi tartózkodása alatt találkozott Ivan Malenica horvát közigazgatási miniszterrel is, akivel a magyarországi és a horvátországi közigazgatás helyzetéről beszélt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.