Webfilm az erdélyi kastélyokról

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelyföldi Sepsiszentgyörgyön is bemutatják ma az erdélyi kastélyok múltjáról, jelenéről és jövőjéről képet nyújtó History is Our Story (A történelem a mi történetünk) című interaktív webdokumentumfilmet.

A két év alatt elkészült hiánypótló alkotás három kastély, az erzsébetvárosi Apafi-kastély, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, valamint a bonyhai Bethlen-kastély példáján keresztül mutatja be az erdélyi kastélyok helyzetét, de megszólal a filmben több más kastélytulajdonos vagy kastélyt működtető illetékes is. Meg kell menteni, vagy hagyni kell pusztulni? Többet ér a múlt, mint a jelen? Kié a felelősség? Elég érett-e a társadalmunk ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon? Balázsi Pál Ágnes, a film producere elmondta, reményei szerint a mű kicsit összefogja azokat a kérdéseket, amelyek a kastélyok kapcsán megfogalmazódnak.

A Felméri Cecília által rendezett alkotás a dokumentumfilm művészi nyelvét és a multimédiás eszközöket egyaránt felhasználva teszi lehetővé, hogy a néző, felhasználó interaktív módon fedezze fel a kastélyokat, a bennük rejlő történeteket.

Mint arról a Matusinka portál beszámol, 2020 környékén, egy-két évtizeddel a romániai restitúciót követően Erdély kastélyai különböző restaurálási fázisban vannak, más-más funkciót szántak nekik, különböző fejlesztési modellt követtek. Voltak nagyon szerencsés esetek, mint a zabolai Mikes-kastély, amelynek két fiatal örökös gazdája olyan turisztikai, gasztronómiai és kulturális funkciót talált, ízlésesen, kreatívan, aktuális trendeknek is megfelelően restaurálva, melynek csodájára járnak még Bukarestből is, nem kis pénzért.

De vannak olyan esetek is, ahol nem találta meg tenni akaró vagy cselekvőképes, jó gazdáját a visszaszolgáltatott épület.

A film a www.historyisourstory.ro honlapon megnézhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.