Intő üzenet, hogy vigyázzunk

Az Ivancsics Ilona és Színtársai társulat az élő-színház-varázsa helyett az internet lehetőségeivel élve elérhetővé teszi díjmentesen az Elnémulás című előadását.

2020. 03. 31. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hubay Miklós zseniális vízióját, az Elnémulás című művét 2015 szeptemberében mutatta be az Ivancsics Ilona és Színtársai társulat. Mint írják közleményükben, a bemutató egybeesett a szíriai menekülteknek álcázott emberáradat előfutár hullámaival, ami először kopogott, majd döngetett az ország déli kapuin. Hozzáteszik, hogy az európai vezetők ítélete akkor elmarasztaló volt, és ahogy az az elmúlt hetekben kiderült, alaptalan, mert amikor egy gyilkos kór ragadja magához Európát, választ és segítséget nem képesek nyújtani tagállamaiknak.

A színdarab kapcsán kiemelik, hogy a nemzetállamok külön-külön, saját múltjukat, identitásukat és közösségüket szem előtt tartva újrateremtették azokat a szellemi és fizikai határokat, amelyek nélkül vészhelyzetben elpusztulnának. Nyelvükkel, kultúrájukkal, polgáraikkal, és családjaikkal mindenestül. A nagy Európa nyílt társadalom víziója elillant pár hét alatt. Erről szól Hubay Miklós felemelő és katartikus alkotása is. A társulat kiemeli közleményében, hogy ezekben a hitünket próbáló napokban, amikor a közegészség védelmének érdekében nem tudnak a nyilvános színpadról szólni, az „élő-színház-varázsa” helyett az internet lehetőségeivel élve, anyanyelvünket értők és szeretők számára elérhetővé teszik díjmentesen az Elnémulás című előadásukat.

Mint írják a színdarab kapcsán, több mint ezer éve élünk, és küzdünk megmaradásunkért a Kárpát-medencében. Ahogy más európai nemzeteknek, nekünk is bőven jutott a bőségből és a megpróbáltatásokból az évszázadok során. Míg az elmúlt száz év szomszédainknak inkább sikert és örömöt hozott a nehézségek mellett, nekünk egy lehetőséget, amivel bizonyíthatjuk Isten és Világ előtt, hogy képesek vagyunk túlélni a legborzasztóbb időket is. Sikerült, mert nem tűntünk el. Kiemelik, hogy a koronavírus komolyan megtizedelheti a nemzetet, ha nem teszünk ellene közösen. Akár a keleti hordák özöne, amely többször történelmünk során, most ismét megjelent, vagy a globális üzleti érdekek, amelyek bedarálni szeretnék a jövő generációját egy hitét, nemét, akaratát és hazáját tagadó fogyasztói rabszolgaságba – teszik hozzá közleményükben.

Elmondásuk szerint az előadással nem a felhőtlen szórakoztatás a céljuk. Nincs ellenünkre a nevetés, de most más idők járnak. Komoly gondokkal és félelmekkel kell megbirkózni a következő hetekben, de hozzáteszik, hogy közösen és összefogással sikerrel járhatunk. Mint írják, ezzel a színdarabbal, a szerző intő üzenetével, emlékeztetni szeretnék a nézőket arra, mi várhat ránk, ha nem vigyázunk egymásra és nemzetünkre.

A felvétel itt tekinthető meg: https://youtu.be/we9kyXwMTiU

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.