Visszaállítanák a lerombolt turulszobrot

Nagyszabású jótékonysági estet rendezett vasárnap a Magyar Csodaszarvas Egyesület egy lerombolt délvidéki turulos emlékmű visszaállításáért a Zrínyi utcai Duna Palotában. Az egykori Torontál vármegyei Törökbecse Szabadság-emlékművét az 1918-ban bevonuló szerb megszállók döntötték le. A szobrot csodával határos módon találták meg nemrég. A szervezők az est után is folytatják az adománygyűjtést.

Kelemen Miklós
2020. 03. 11. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszámú érdeklődő hallhatta Pitti Katalin operaénekest, Petrás Mária népdalénekest és a bámulatos tehetségű fiatal zentai Török Tilla (képünkön) előadóművészt. Oberfrank Pál színművész és a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház színésze, Dóczy Péter is verset szavalt. Fellépett a legendás Tolcsvay Béla énekes-gitáros művész, valamint a népzenei ihletésű Resti Kornél és zenekara.

A jelenlévőket Gaudi-Nagy Tamás, az egyesület tiszteletbeli elnöke és Pálfi Zoltán elnök köszöntötte, a fővédnök Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, az est házigazdája pedig Csúri Ákos volt. Eljöttek a törökbecseiek is, a szobor visszaállításának szervezője, Link Lajos, aki gyönyörű szegedi tájszólásban beszélt az egykori Szabadság-emlékmű talapzata köveinek megtalálásáról és összegyűjtéséről.

Az 1903-ban felállított Szabadság-emlékoszlopot az 1918-ban bevonuló szerb megszálló csapatok ledöntötték, a tetején lévő turulszobrot pedig a Tiszába dobták. Most is ott van, de a helyét sikerült pontosan megállapítani. Az emlékoszlop mívesen faragott mészkő elemei 99 évvel később, valódi csoda folytán előkerültek. A szobor kiemeléséhez és az emlékoszlop újraállításához szélesebb nemzeti összefogásra lesz szükség.

A jótékonysági esttel a szervezők a munkálatok megkezdéséhez pénzügyi és szellemi alapot adtak, ami jó példát mutathat az összefogás erejéről nemcsak a Délvidéken, de a Kárpát-medence más térségeiben is. A törökbecseiek a turulszobor kiemelése után június 4-én, a tria­noni diktátum 100. évfordulóján állítanák fel az emlékoszlopot.

Az est folyamán Petrás Mária iparművész Madonnát ábrázoló kerámiájára, egy különleges szegedi papucsra és Fülöp Attila bácsföldvári fafaragó mester faragványaira lehetett licitálni. A szervezők az adományozókat egy házi jellegű fogadással is meglepték, mely kötetlen beszélgetésre is módot adott. A szervezők folytatják a gyűjtést, a Magyar Csodaszarvas Egyesület számlájára várják az adományokat (K&H Bank: 10402166-21604537-00000000).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.