Színházvezetők kérik: írd alá!

Színház- és társulatvezetők politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek abban, hogy támogatni kell a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, és arra biztatnak, ha az unió területén élő őshonos kisebbségeket szeretnénk megőrizni a jövőnek, írjuk alá az Írdalá.hu weboldalon az indítványt. Vidnyánszky Attila, Máté Gábor és Jordán Tamás, a függetlenek részéről pedig Pintér Béla is megszólalt a kérdésben.

Szilléry Éva
2020. 04. 26. 19:30
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka kegyelmi állapot, ha egy ügy mögött annyi színházi vezetőt látni, mint a Székely Nemzeti Tanács által elindított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése mögött. A petíció aláírói között szerepel Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Máté Gábor, a Katona József Színház direktora, Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, valamint Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapító vezetője.

Az Írdalá.hu oldal a napokban mindegyiküket megszólította, a rövid interjúban egyöntetűen a kisebbségekért vállalt szolidaritásra biztatják nézőiket.

Máté Gábor már hónapokkal ezelőtt csatlakozott, részben mert olyan művésztársai, barátai vannak a határon túl, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápol, elismeri a munkájukat, és azt gondolta, nem lehet tétlen egy ilyen helyzetben. „Van egy olyan oldala is, hogy a szétszakított országrészeknek kell segítenünk, ami nem túl nagy dolog a részünkről, csupán egy aláírás. Fontos, hogy politikamentesnek érzem: nem az örökös magyar gittrágásról szól, hanem egy olyan ügyről, amelyhez mindannyiunknak van köze. Nem jellemző a mai Magyarországra az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés. Aggódva figyeltem a katalán ügyeket is mint lelkes Barcelona-szurkoló. De a fontosabb, hogy olyanokról van szó – a székelyekről – akikhez valamilyen mértékben köt a sorsom” – fogalmazott.

Vidnyászky Attila elmondta: a karanténlét most sem jellemző rá, bejár dolgozni, hiszen egy sor átalakítás lesz a színházban, amit eredetileg nyárra terveztek, de előbbre hoznak. „Számomra nem volt kérdés, hogy csatlakozom az aláírásgyűjtéshez, és nemcsak azért, mert Beregszászról származom, hanem mert rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek. Érthetetlen, hogy eddig nem lettek rendezve ezek a kérdések. Ennek többek között az lett az eredménye, hogy Ukrajna egyszer csak úgy dönt, hogy kijelenti a magyarokról: nem őshonos kisebbség. Trianon óta azt látjuk, hogy megalázóbbnál megalázóbb, nyílt és kevésbé nyílt igyekezetek történtek a kinti hatalom részéről a megszüntetésünkre. Muszáj túllépni a gyűlölködő világ realitásán. Saját magunkról, a jövőnkről van szó a külhoni magyarok tekintetében: nem lehet kérdés, hogy aláírjuk-e a kezdeményezést” – tette hozzá az igazgató.

Pintér Béla darabírással tölti az időt, és ha minden jól megy, társulata augusztustól próbál. „Sok-sok szál fűz Székelyföldhöz, munkásságom nagyban építkezik a Székelyföld népi kultúrájából. Természetesen sok barátot, kollégát tudhatok magaménak közülük. Jelen korunk kegyelmi pillanata, hogy közösen támogatjuk politikai nézetektől függetlenül ezt az ügyet. Lelkiismereti kérdés mindannyiunknak, akik a magyar kultúrában létezünk, a családunkat segítsük most az aláírásunkkal” – mondta a weboldal megkeresésére a színész-rendező.

Jordán Tamás az Írdalá.hu kérdésére Pesty László kampányfőnöknek úgy nyilatkozott: nagy örömmel tölti el, hogy csatlakozhatott egy olyan ügyhöz, amelyből nyilvánvalóan hiányzik a politika. „Legalábbis az, hogy minden pártból csatlakoztak hozzá pártvezetők, az egyben jelenti a politika függetlenséget is. Boldogan adom a nevemet a békés nyugodt és nemes célhoz. Nem bírom már a politikai csetepatékat. Bármilyen kisebbségekről van szó mindig odaállok az oldalára. A székely ügy egészen közelről érint: négy vagy öt alkalommal tettünk túrát a Kaláka zenekarral és Sebő Ferenccel Erdélyben, ahol jómagam verseket mondtam. Mindig megrendített, hogy idegen közegben, ellenséges szándékok mellett hogy őrzik a kultúrájukat. Engem úgy feltöltött az erdélyi út évről évre, hogy egész évre kitartott a tudat: jó magyarnak lenni. Éreznünk kell, hogy közünk van hozzájuk, mint ahogy ők is éreztetik, hogy idetartoznak hozzánk” – hangsúlyozta Jordán Tamás.

Még két hetük van azoknak, akik az aláírásukkal szeretnék segíteni a petíció sikerét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.