időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Öt első filmes kapott támogatást az Inkubátor programban

Szilléry Éva
2020.05.11. 11:42

Folytatódik a Nemzeti Filmintézet egyik legsikeresebb kezdeményezése, az öt éve kezdődött, első filmeseket segítő Inkubátor program, amelyben újabb öt kezdő filmrendező kapott lehetőséget egész estés játék- vagy dokumentumfilmje elkészítésére. A kezdeményezés jóval több, mint egy mentorprogram, hiszen számos nemzetközi elismerést hozott már a hazai filmnek.

Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása egy negyvenes éveiben járó, háromgyermekes anya egy napját kísérte végig, a cannes-i filmfesztiválon volt a premierje, és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját, majd hosszú fesztiválturnéra indult és több elismerést érdemelt ki. Csuja László menekülő szerelmesekről szóló Virágvölgy című road movie-ja is szép fesztiválutat járt be, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon az East of the West zsűri díját nyerte el. Szintén az Inkubátor programnak köszönhetjük az első kifejezetten a Z generációt szemléltető alkotást, Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című, tavaly ősszel bemutatott moziját.

Idén izgalmas műfaji kísérleteket és két erős dokumentumfilmes tervet választott ki a szakmai zsűri: Miklós Ádám például három szerfüggő felépülését követi végig, történetükben Petke Zsolt a sziklamászással forradalmasítja a terápiát. Csoma Sándor Magasságok és mélységek című filmje Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda gyászfolyamatára koncentrál, aki férje halála után két gyermekük nevelése mellett kénytelen megbirkózni a fájdalommal. A film kettejük kapcsolatát is felidézi, amely minden újabb expedíció előtt a végső búcsú lehetőségét hordozta. A Teljes napfogyatkozás című filmdrámát Moldovai Katalin első filmes rendező jegyzi. A dráma egy közkedvelt pedagógusról szól, akit egy film ajánlása miatt azzal vádolnak meg a szülők, hogy a homoszexualitást népszerűsíti. A fantasy világába vezet Szabó Mátyás Kukkoló címmel készülő filmdrámája, egy olyan fiúról, aki képes mások szemén keresztül szemlélni a világot. Még egy műfaji kuriózumot válogatott ki a zsűri: kisrealista sci-fi vígjáték Baranyi Benő forgatókönyve, készülő művének, a Kockázatok és mellékhatások főszereplője a félelmeit időutazással próbálja oldani, de hibás döntéseket hoz, ezért elveszíti ezt a képességét.

A programra diplomás, de egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve olyan alkotók jelentkezhettek, akik valamelyik filmfesztiválon már szerepeltek rövidfilmjükkel. Újdonság, hogy olyan alkotók is pályázhattak, akik televíziós alkotást jegyeznek. A nagyon népszerű kezdeményezésre idén hatvanan jelentkeztek, közülük került ki az öt elkészült filmterv.

A játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió forintig nyújt támogatást a program, amely nem csupán pénzbeli segítséget biztosít, hanem a pályakezdők mentorain keresztül folyamatos konzultációval szakmai támogatást is nyújt.

Idén Böszörményi Gábor forgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló-szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta a zsűrit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.