Könyv Jankovics Marcellről

Jankovics Marcell legújabb könyvének borítóján neve ezúttal nem szerzőként, hanem címként szerepel. Róla írták. A Magyar Művészeti Akadémia impozáns kiadványa. Egy-egy tanulmányban Hoppál Mihály etnológus, folklorista és Varga Zoltán filmtörténész elemezte/méltatta a munkásságát. Ebből az alkalomból az Olvasat.hu interjút készített az alkotóval.

Magyar Nemzet
2020. 09. 12. 11:59
JANKOVICS Marcell
Budapest, 2019. prilis 1. A kzmdia letmdjval kitntetett Jankovics Marcell Kossuth- s Balzs Bla-djas rajzfilmrendez, grafikus budapesti otthonban 2019. prilis 1-jn. MTI/Balogh Zoltn Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A képanyagát túlnyomórészt én bocsátottam a könyv fotósának, Török Máténak a rendelkezésére. Bizonyos megoldások helyett másokat ajánlottam” – árulta el Jankovics Marcell Kovács Katáng Ferenc kérdésére, miként vett részt a kötet elkészítésében, majd elsorolta, mire készül a jövőben.

„Mindenekelőtt a Toldi animációs filmváltozatával, mely tévésorozatként és egész estés filmváltozatban készül; aztán a Magyar szentek és boldogok című ismeretterjesztő tévéfilmsorozatommal, aminek a gyártása halálesetek miatt szünetelt, de most folytatódik; a Biblia meg nem magyarázott és fejtett titkairól, jelképeiről készülő könyvsorozatommal. A már megírt első két kötetnek Mózes öt könyve a tárgya, az éppen írt kötetből már túl vagyok Józsué és a Bírák könyvén, Ruth van soron.

Fotó: Éberling András

Alkotói módszeréről így beszélt Jankovics Marcell:

”Számítógépen azért nem rajzolok – a technika megtanulására egyébként most a Toldi készítésénél kerülhetett volna sor –, mert akkor minden javítanivaló az én nyakamba szakadt volna.„

A következőkben hozzátéve, hogy tapasztalatból tudja, nem jó, ha az öregember otthon ül a dolgain. Az örökösök nem mindig értékelik a hagyatékot. Korábban anyagi okokból sok munkáját eladta. Másokat azok őrzik, akiknek a könyvét illusztrálta, vagy a kiadóknál porosodnak, ha még megvannak. A filmjei képes forgatókönyveit azért vigyázza, mert azok ő maga.

A teljes interjú itt olvasható

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.