Gül Baba türbéjénél Rózsanapok lesznek a hétvégén

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 4–6. között Rózsanapok címmel kulturális programsorozatot rendez, amely pénteken 17 órakor Arif Erdem Ocak koncertjével veszi kezdetét. Szombaton és vasárnap változatos programokkal várják az érdeklődőket. A kulturális programsorozat elvisz a török kávékultúra világába, lesznek koncertek, kézműves-foglalkozások, vezetett séták.

2020. 09. 02. 12:01
null
Budapest, 2019. augusztus 29. Gül Baba türbéje Budapesten 2019. augusztus 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kert és a park gyönyörű rózsái miatt is híres, érdemes hétköznapokon is ellátogatni Gül Baba türbéjéhez. Vagy csak gyönyörködni a panorámában a türbe előtti kilátóteraszról. Most hétvégén viszont programok sora várja a török kultúra iránt érdeklődőket, amely pénteken, 17 órakor Arif Erdem Ocak koncertjével veszi kezdetét. Az 1980-ban született Arif Erdem Ocak a török Seksendört nevű együttes alapító tagja. Dalai több száz éves török népdalok, amelyek ritmusukkal és dallamvilágukkal, sajátos gitártechnikájával megszólalva a múltat és a jelent kötik össze. Szombaton és vasárnap lesz festészeti workshop, vezetett séta a türbében és közvetlen környezetében, klasszikus török misztikus koncert és autentikus környezetben találkozhatunk történelmi kalandjátékokkal, miniatúra festőműhellyel, kulturális foglalkozásokkal.

Gül Baba türbéjét érdemes hétköznapokon is meglátogatni
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lesz arcfestés és csillámtetoválás is. Izgalmas kiállítás nyílik szombaton: Egy findzsányi történelem – A kávé útja Magyarországra címmel. Vasárnap 14 órakor gyermekrajz-kiállítás lesz, ezt követi a Kaláka együttes koncertje. A rendezvény 17 órakor az Örökifjú Zenebarátok Kórusának zárókoncertjével fejeződik be. Az események ingyenesen látogathatók, de a létszám korlátozott.

A Gül Baba türbéje, a Rózsák atyja sírkápolnája és környéke a Rózsadombon áll, különböző kultúrákból érkezők találkozóhelye. Tökéletes hely a feltöltődésre és kiváló kulturális programokhoz. Budapest egyik legrégebbi műemlék épülete a XVI. század közepén épült fel a Rózsadomb keleti oldalán, a Budán elhunyt török szerzetes sírja fölé. Gül Baba (A Rózsák atyja) török dervis volt, aki Buda 1541. augusztusi elfoglalásakor érkezett hazánkba. I. Szulejmán szultán a bektasi rend szerzeteseit, a derviseket bízta meg egy iszlám vallási központ létrehozásával. A dervisek vezetője a jámborságáról, verseiről és természetimádatáról ismert Gül Baba volt. Turbánján mindig viselt egy szál rózsát, ezért is kapta rendtársaitól – tiszteletük és nagyrabecsülésük jeleként – a Rózsák atyja nevet.

Néhány éve, a magyar és a török állam közös finanszírozásában indított beruházással újjászületett Gül Baba türbéje és a hozzá tartozó függőkert. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány egyik célja, hogy Magyarországon is megismertesse a török művészetet és hagyományokat. A sírhely mellett kialakított kulturális komplexumban a látogatók állandó kiállításon ismerhetik meg Gül Baba életét, a dervis kolostort bemutató állandó kiállítást, a türbe épületének történetét és a XVI. századi, oszmán kori Magyarországot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.