A román migrációról szóló cenzúrázott előadás újra elérhető

Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a népvándorlások csak a nyugat-európai országok történelmének alakulásában játszottak szerepet, azonban ez a megállapítás téves.

Pataki Tamás
2020. 10. 12. 15:26
null
Köő Artúr történész Fotó: T. Szántó György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Meseország mindenkié, nemrég napvilágot látott LMBTQ-érzékenyítő kiadvány ellen szervezett tüntetés hirdetését cenzúrázta, eltüntette a Facebook. Az eset nem egyedi. A Turul TV több mint százrészes tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozatát – indoklás nélkül – törölte a Youtube 2019 augusztusában, feltehetően azért, mert a csatorna egy pár perces beszámolót is közzétett a tavalyi évben megtartott Budapest Pride rendezvényről.

A törlés következményeként olyan hiánypótló videófelvételek is eltűntek a nyilvánosságból, mint Köő Artúr történész román migrációról tartott előadása – egy 2016-os videó –, mely az utóbbi napokban ismét elérhetővé vált. Ez már csak azért is felháborító, mert olyan sok áltörténelmi, az emberi butaság összes tartalékát felélő előadás található a videómegosztón, hogy már a puszta ténye is felér egy kulturális Hiroshimával. Elgondolkodtató, hogy azokat miért nem veszik le, ha már törölni akarnak tartalmakat.

Köő Artúr történész. Fotó: T. Szántó György

– Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a népvándorlások csak a nyugat-európai országok történelmének alakulásában játszottak szerepet, azonban ez a megállapítás téves. A magyarság történelmének is része a bevándorlás, s közülük néhánynak súlyos következményei voltak a XX. században. Ilyen migráció következménye többek között a románság megjelenése, majd többségbe kerülése Erdélyben. A videó célja a folyamat vázlatos áttekintése és bemutatása volt, megragadva a főbb történelmi eseményeket – nem törekedvén a teljességre –, amely révén románok sokasága vándorolt a Kárpátokon túlról Erdélybe, s került itt többségbe – mondta kérdésünkre Köő Artúr történész az ismét elérhetővé tett előadásáról.

Tehát akit érdekel a Kárpát-medencei román beszivárgás, és az, hogy a románok hogyan vetették meg itt a lábukat, olyannyira, hogy később ősi dák földdé nyilvánították új otthonukat, feltétlenül nézze meg az előadást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.