A spanyol királyi család meglátogatta a magyar karmester próbáit

Az utolsó pillanatban kérték fel Sándor Szabolcs karmestert, hogy segítse Kurtág György Fin de partie című operájának spanyolországi próbáit. Szívesen vállalta.

Munkatársunktól
2020. 10. 22. 12:57
null
Fotó: Krecsmáry Dóra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sándor Szabolcs karmestert a napokban kérték fel, hogy segítse Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című operájának próbáit. Nem is akárhol, a spanyol Palau de les Arts-ban lesz a bemutató. A karmester igent mondott és repülőre szállt úgy, hogy igazából csak most ismerkedik a darabbal.

– Ez életem második legnehezebb operája – összegezte Sándor Szabolcs az elmúlt napok tapasztalatait. – A nemzetközi hírű magyar zeneszerző, Kurtág György is hét évig írta ezt az operát, az énekesek két évig tanulták, nekem meg két napom volt a felkészülésre – tette hozzá viccesen a karmester.

 

Fotó: Krecsmáry Dóra

 

Kurtág György – Samuel Beckett drámája nyomán írt – operáját 2018 novemberében mutatták be a milánói Scalában, majd később ugyanabban a szerepeosztásban Amszterdamban is színpadra állították. A Fin de partie elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, az International Opera Awards világpremier kategóriájának díját, és azóta világhódító útra indult.

A magyarországi bemutatót április 10-én a koronavírus-járvány meghiúsította, ám úgy tűnik, hogy Sándor Szabolcsot, aki zenei munkatársként vett volna részt a színpadra állításban, most kárpótolja a sors. A dirigenst ugyanis felkérték, hogy karmester asszisztensként, illetve zongorán segítse a próbákat a valenciai Palau de les Arts-ban, ahol október 29-ére tűzték ki a Pierre Audi rendezte Fin de partie spanyolországi bemutatóját. Sándor Szabolcs kiutazás utáni tesztje negatív lett, így nem volt semmi akadálya, hogy elkezdje a nagyszínpados zongorás rendpróbákat, melyen szerdán a spanyol királyi család is tiszteletét tette.

Az október 29. és november 4. közötti előadásokra – bár kérték, de – a magyar dirigens már nem tud maradni. November 5-én lesz ugyanis Julian Philips: The Yellow Sofa című kamaraoperájának bemutatója, melynek vezénylésére már itthon készül a karmester.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ALFiOCXQUek[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.